Nova Evropa

će materijalne prednosti (n, pr, zajmova). Odgovoreno mi je po prilici slijedeće: »Provodjenje plebiscita mije potrebno, sastav ров едпјев Зађота Sdovori sam po sebi; pri izborima u septembru može biti od 29 članova izabrano najviše 9 Litvanaca. Uostalom, zar se može i pomisliti, da bi svjestan Litvanac odista iz materijalnih razlog4 glasao za t, zv. njemačke stranke? ТЕ, drugim riječima: budite uvjereni, da nijedan maš pristaša ne bi dlasao za litvanske stranke, pa ma se radilo o bilo kako velikim interesima pojedinaca!«

Općenito vlada uvjerenje, da je stanovništvo same Klaipede u većini njemačko, a stanovništvo područja — seljaci — da je litvansko. To je medjutim stvar koja se u ovakovom slučaju ne da provjeriti, Istina je medjutim, a to je dovoljno dokazao i. zv, »kaunaski proces«, da je od strane Njemačke na čitavu području provodjena sistematska propaganda, i to s pomoću materijalnih sredstava, Zatim se mora priznati, da na području ima mnogo ljudi koji uistinu ne poznaju današnje Litve i današnjih Litvanaca; oni misle, da je »Velika Litva« {za razliku od »Male«) još uvijek na stepenu zabačene i zapuštene ruske provincije, Trebalo bi svakako da inače tako energična litvanska Vlada posveti toj činjenici što veću pažnju, Parlamenat je u Litvi odavna ukinut, a Vladu imemuje Predsjednik Republike (Antanas Smetona), čovjek koji uživa povjerenje čitavoga naroda, Kako su muedjutim stamovnici klajpedskos područja litvanski državljani, znatno bi se povećao njihov interes za državu kao cjelinu kada bi — osobito prilikom izbora i izbornih agitacija — uzeli učešća u izbornoj borbi za centralni parlamenat, pa možda čak i sudjelovali kasnije u radu parlamenta, Time bi preuzeli dio odgovornosti, dok je nesumnjivo da bi to bio pravi put do medjusobnog razumijevanja i zbliženja. Litvanska inicijativa i emerfičan rad našli bi tada na daleko jednodušnije priznamje.

S obzirom na položaj Litve, te maleme zemlje sa dvaipo milijona stanovnika, koja se kroz tolika stoljeća borila da pomovno zadobije svoju slobodu i mezavisnost, s obzirom ma njem položaj u neposrednoj blizini Njemačke, javlja se još jedno pitanje, kada se govori o slobodnom opredjeljenju stanovništva ma klajpedskom području, naime: da li to stanovništvo u većini vjeruje u opstanak Litve; ili se ono često, vodeći računa o političkoj situaciji kod kuće i u svijetu, pita: a što onda ako sutra dodje Hitler sa svojim četama? Oni Која vjeruju u tu mogućnost imali bi odista dovoljno razloga, da se opredijele (bez obzira na sve drugo) za njemački orijentirane stranke, Ovo medjutim navodim samo kao mogućnost, a da nikako ne mogu tvrditi da takova bojazan, odnosno takovo mnagadjanje, uistimi postoji u većoj ili manjoj mjeri ,..

173