Nova Evropa

Što Dr. Smodlaka sada piše u »Novom Doba«, pisano je pristojno i stvarno, Dr. Smodlaka to piše da obrani svoje ime i svoju političku prošlost od neosnovanih prigovora 5. Meštrovića i neistinitih i uvredljivih napadaja Dr, Tresića i Dr. L Tartaglije, Kod toga Dr. Smodlaka nastoji da što manje spominje sebe, ali kako su svi mapadaji napereni proliv mjegove osobe, neizbježivo je da mora da i o sebi govori.

U Splitu, 14 aprila 1935. Dr. Josip Smodlakha

Ову »Исправку« Дра. Смодлаке на наш први чланак коју доносимо дословно (са свим стилистичким грешкама и недоследностима правописа) — огласили смо већ на омоту »Нове Европе« од 26. априла, у којој је изишао нашдруги чланак о »Политици Дра. Смодлаке« (на који, за чудо, још нисмо примили »Исправку« по Закону о Штампи). Ми смо тамо рекли, да је Др. Смодлака — одајући већ тиме »демократске манире« некадашњег »заступника напредне слободарске идеје« —, на десетак дана пре него што ће нам упутити ову »Исправку«, објавио на четири дуга ступца сплитског »Новог Доба« (од 4. априла) чланак под насловом »Смодлакина политика и ћЋурчинова биједа«, који садржи целу ову »Исправку« и још понешто из историјата некадашњег Загребачког Конгреса и његова односа према »Новој Европи«. И рекли смо, да његова »Исправка« није додуше прописно састављена, али да ћемо је ипак донети, јер нам помаже у ономе што хоћемо да покажемо нашим чланцима о овоме несуђеноме народном »вођи«, којега желимо ставити »на своје мјесто«. Ту незахвалну али неизбежну работу извршићемо до краја нашим трећим чланком (у идућем броју »Нове Европе«); а овде ћемо надовезати, како смо обећали, само мало нашег коментара на ову његову »Исправку«.

Држимо, додуше, да већи део ових Смодлакиних »исти-

на« и »неистина« — о Загребачком Конгресу, о њему као »вођи« а нама као прирепцима, и о његову односу према »Новој Европи«, — не би било потребно одбијати или поби-

јати, бар не пред читаоцима »Нове Европе« (поготово онима који су је стално читали кроз ових петнаест година). Али, како већ рекосмо, »нашло нам се у архиви нешто власторучних писама и друге грађе«, па неће бити на одмет, већ с обзиром на остале наше чланке о овом предмету, да повучени за језик — покажемо »црно на бело« како овај народни вођ и бранитељ своје политичке прошлости схвата и пише историју.

178