Nova Evropa

јер се је један из другога нужно развио, и у прелажењу у један други, предност сељачких земаља — пред оним заснованим на индустрији и трговини — јесте очигледна. Али, да се искористи та предност, и да се све снаге упуте једним одређеним смјером, потребно је прије свега уклонити постојеће запреке које коче читав наш живот од Осамнаесте до данас. Треба одважно пресјећи узроке приговорима о искоришћавању, занемаривању, и о дијељењу народа у привилеговане и служеће, у оне којима је допуштено и отворено све и оне који вјечно чекају на оно што им по образовању и вриједности припада, на оне који су »државни« и оне који су »антидржавни«. Поготово ово потоње. А рјешење ових питања уско је скопчано с питањем о унутарњем уређењу државе.

Увијек смо били оптимисти. М данас смо. Југославија без репарација и без спољних кредита доћи ће прије к себи. У њој има и снага и добара у преобиљу, довољно датврђе од тврдих дана што долазе мушки поднесе и себе пренесе у нову Југославију. Ето, баш онакову какву је замишљао »нацијонални уљез« владика Штросмајер. Ето, за такову Југославију хтједосмо и ми бити пророци.

Рт. Иво Колбе.

Zagrebački Memorandum.

Možda još nije došao čas da se već danas o napisu poznatom pod imemom Zagrebački Memorandum kaže sv e; alije vrijeme da se kaže bar n ešto, Znači već dosta, da ga smije priopćiti, kako to evo čini, »Nova Evropa«, utvrdjujući prvi put i Javno njegov autentični tekst, nasuprot brojnim falzifikatima koji su ispod ruke kružili, Utvrdjivanje autentičnosti moralo 5е парозе izvršiti i s obzirom na imena njegovih potpisnik4, koja mi u jedmom slučaju, ma raznim verzijama, nisu ni tačna ni potpuna, budući da su medju potpisnike ušle razne ličnosti koje Memorandum nisu potpisale, a nisu ušli mnogi koji su ga potpisali, Donoseći autentični tekst Zagrebačkog Memoranduma i tačna imena njegovih potpisnika, smatramo da to me predstavlja više nikakvu indiskreciju, budući da su i njegova sadržina i potpisi već toliko puta — iako apokrino — u javnosti reprodukovani, Uostalom, to je danas već dokumemat naše novije političke istorije koji treba da bude pristupačan u autentičnoj verziji.

Svrha je ovoga uvoda, da se — bar donekle — suzbiju i pogrešne verzije o postanku Zagrebačkog Memoranduma i o njegovim motivima,

197