Nova Evropa

штању одређених утјецаја околине, тла, религије, духовних и материјалних покрета. Јер он постоји као један живи организам, стога је он — стваран и опипљив духовним очима, доминантан у сваком очитовању јавног живота, — успио да се наметне и одржи као првенствено питање, и тражи за себе фармирање видљивих јединица, у којима ће се културни и економски живот појединих формација потпуно слободно развијати употребом својих резерва, своје снаге, и својих средстава. Овако схватање не да се данас више промијенити. Па су и трвења око тога потпуно сувишна. Надодаћемо, и опасна, јер троше и исцрпљују наше народне енергије, и — што је главно — оштрину борбе упућују у смјерове који би могли довести до измјеничног обрачунавања религијом диференцираних сељачких маса. То проклетство, што нас од вијекова раздире, упада баш данас — на помолу тежња које ће свијет подијелити по социјалном положају, а измирити, ако не и покопати, оне нацијоналног и вјерског разликовања, — у наше врсте, уносећи у свијест као битност хрватско католичанство на устук српском православљу. А око ових осовина привезују се остали. Тако је, ви слијепци! Треба те истине у себи прокухати, па их схватити и разумјети њихову узрочност и оправданост.

Ми нијесмо у стању, да још један децениј протутњимо у извикивању бесмислених фраза, и да се окаменимо пред »државним и народним јединством«, па да друго не постигнемо а прво порушимо. Безнадно порушимо. Поклоници Југословенства данас су се више забринули него икада прије. Узвикивачи »Југословенства« данас су бахатији него икада раније. Противници Југословенства данас — у душа ма својим — ликују као никада прије, јер виде да ревносни врше стално и ужурбано работу рушења намјесто њих. ЗаБите у кругове оних који се угураше у врхове политичког живота, па отворите очи и уши. Али пустимо њих, да их исте прилике покопају што су их и изнијеле. Трулеж рађа и гута трулеж. А сигурно, није далеко вријеме кад ће се тражити озбиљни и тријезни мужеви, да спасавају земљу од | великих зала у која су је увела лакоумност и самодопадна | славичност једних а пузавост и себичност других.

За те дане, за те љепше дане, треба да приправљамо путеве. Приправите пут Господу! Приправите путеве по којима ће газити наш народ без увреде и без насиља к великим циљевима, да ослободи дух свој од ропства а тијело од голотиње и неимаштине. У једној сељачкој држави, један човјечји програм. Али овом програму, сељачком и народном програму, треба истински све снаге посветити. У сигурном кидању једног тврдог економског система, који | је свијету донио исто толико добра као и сваки прије њега, |

196

| + | i i _ &