Nova Evropa

Филмске новине,

Филмска штампа је веома обилна и многоврсна. Велики народи имају и по неколико дневника, који на озбиљан начин расправљају стручна питања. И код нас је покретан приличан број филмских листова, и стручних и за ширу јавност, али се одржао један једини, — стручна »Филмска Ревија« Дра. Араницког, која излази у Загребу. Међутим, нама је нарочито потребан филмски лист који би задовољавао несамо радозналост просјечних посјетилаца, већ би се критички бавио и разним филмским проблемима и озбиљним филмским догађајима. Овакав лист је код нас утолико потребнији што наши дневни листови, па и часуписи, не посвећују филму довољно пажње, а уколико је и посвећују, чине то без много критичкога духа: њих занимају само плитке »сензације« из живота »звијезда« и разни холивудски скандали, разводи бракова и теревенке... На овом мјесту обавијестићемо наше читаоце, укратко, о неким актуелним догађајима и питањима, о којима су се опширно бавили инострани филмски часописи и новине, а који су код нас прошли готово незапажени.

Једно крупно питање. Често се чује приговор: »Зашто се снима тако много пустоловних, криминалних, и уопће сензацијоналних филмоваг« На ово питање одговара један мјеродавни холивудски продуцент овако. »Потребе читалачке публике за нас су одлучујуће при одабирању предмета за снимање филмова. У филмској продукцији долази до изражаја оно што људи читају.« И он је изнио слиједеће податке: 1) У Сједињеним Државама Сјеверне Америке има око 100.000 читалаца пустоловних приповијести; 2) око двадесетипет великих часописа (сјеверно-америчких) баве се данас искључиво темама ове врсте; 3) омладину у првом реду занимају пустоловна дјела; 4) број читалаца пустоловних дјела повећан је стоструко у току посљедњих педесет година; и 5) послије Рата порастао је нарочито интерес за пустоловна дјела. — Што јавност тражи, филмска индустрија ј0] даје; она мора тако да поступа догод је индустрија. Горњи подаци важе за Америку, али ни за нас нису без интереса, несамо с обзиром на велик број америчких филмова који се код нас приказују, већ и на опће расположење у свијету.

У средишту посљедњих филмских сензација налазе се, у Европи, Москва и Берлин, а у Америци — Холивуд (НоПумоод). У Москви је одржан ме ђународни филмски фестивал, за који су послана 73 филма, а присуствовало му је 30 службених иностраних делегата. Њемачка није послала онамо ниједан свој филм и ниједног службеног

278

RR