Nova Evropa

Ма

изасланика. Подијељено је десет награда, и то и за цијелу продукцију и за поједине филмове, па чак и за умјетничке креације, било глумачке било режијске природе. Прву награду добио је лењинградски продуцент »Ленфилм«, другу Кепе СЛат-ов филм »Посљедњи милијунаш« (француска продукција), трећу Мај Пазпеу за своје кратке цртане филмове Маскеу-Моцзе и УШу-5ипјотевз. Интересантно је да је једну награду (девету) добио један кинески филм.

На међународном филмском конгресу у Берлину узело је учешћа двадесет земаља, међу њима и Југославија. Мако је сам Конгрес трајао неколико дана, на њему је донесен један једини позитиван закључак: да се оснује међународна филмска комора. Највише времена потрошено је на разне забаве, гозбе, и излете; гости су, међу осталим, посјетили Уфине атељее у Нојбабелсбергу код Берлина (као што је познато, Уфа је највећи њемачки продуцент филмова). По свему изгледа да је представницима данашњег режима у Њемачкој и овај пут било стало једино до пропаговања данашње Њемачке и њемачкога филма.

Из Холивуда јављају, да се филмска подузећа спремају да се отселе из Калифорније, због нових пореских оптерећења. Нови атељеи имали би да буду саграђени у Флориди. Држава Флорида приправна је да, кроз педесет година, ослободи филмске продукције свих пореза. Није међутим искључено да филмски продуценти својим пријетњама само настоје да склону на попуштање калифорнијску владу.

Жене у Америци, преко својих бројних клубова, воде рачуна о »моралу« филмова и о приватном животу филмских глумаца. Тешко ономе ко се њима замјери! Будући да су разводи бракова филмских глумаца чести, амерички женски клубови имају довољно посла.

Филмске новине морају да воде бригу ио дјеци, особито о оној дјеци што играју у филмовима. Први дјечји стар био је, као што је познато, Јасћје Сообап. Данас је он већ велик и игра љубавничке улоге, али са доста мало успјеха. И његов млађи брат Роберт покушавао је неко вријеме срећу код филма. Данас су популарни Јаск:е Соорег, бебица ГеВ оу, а у најновије вријеме мала Зћшеу Тетрје. За дјецу-старове постоје нарочити законски прописи, који се брину за њихово здравље и за безбједност при снимању; за њих су уређене школе и игралишта, добијају велике гаже, али од њихове младости, од њихова талента, и од њихових пара, фак-

тичну корист црпу само родитељи и неизбјежни »тапабет«-и. 279