Nova Evropa

Ali, na kakav način da se spreči nov rat? — Karakteristično Je za mlade engleske socijaliste, da su oni izgubili veru u spasoпозпоз! расшзнсКе ргорабапде, Ппа danas država koje se u najvećoj žurbi, i po cenu ogromnih žrtava, spremaju za rat. Ko može verovati da će se te države odjednom odvratiti od svojih namera lepim rečima i mudrim savetima pacifizma ? Ratobornim državama valja protivstaviti oružanu snagu država koje iskreno žele mir: tek oružanom snagom pacifizam može sprečiti rat, Besummje, svaka pacifistička radmja imala bi da se razvija u okviru Društva Narod, ali treba imati na umu da joj Društvo Narod4 osim okvira ne može ništa drugo dati, Isključivo moralnim autoritetom Društva Naroda, bez oružane snađe pacilističkih država, mir se ne može obezbediti. · Isto tako treba jedanput uvideti, da mir iskreno žele samo socijalističke države, Izlaz iz ekonomskih teškoća one ne traže u imperijalističkim ratovima, nego u planskoj privredi, a planskoj privredi treba, radi ostvarenja mjenih planova, mir obezbedjen za duži niz dodina, Ako bi u Engleskoj Socijalistička Stranka došla na vladu, ona bi za svoju miroljubivu politiku imala u Sovjetskoj Rusiji svog najpouzdanije8 saveznika, — i Sotovo bi se smelo reći, da je samo udružena snaSa socijalističke Engleske i socijalističke Rusije u stanju da spase mir. Još od prvih dana stvaranja Države, kada su pljačkaška nomadska plemena mapadala i pokoravala mirna ratarska plemema, traje u istoriji Čovečamstva borba izmedju privrednika, koji napreduje u miru, i rafnika, koji živi od otimačine, U naše vreme, ta iskomska Ђотђа uzela je vid borbe izmedju kapitalističkkos imperijalizma i socijalističkog pacifizma.

Protivnici rata, mladi engleski socijalisti, isto su tako pro-_ tivnici fašizma, koji, po njihovu uverenju, može biti jedan od Slavnih uzroka rata u bliskoj budućnosti. Fašizam postavila sebi zadatke koji se ne dadu rešiti. S jedne strane, hteo bi da, na osnovi kapitalističkos sistema, ostvari materijalno blagostanje mase; is druge strane, hteo bi da prenadraženim nacijonalističkim osečanjem uguši svest o klasnoj suprotnosti poslodavaca i posloprimaca, Ekonomska beda mase, koju on nije u stanju otkloniti, u vezi s nacijonalističkom megalomanijom, koju ie on u stanju razbultati, dovodi fašizam pre a posle u takvu situaciju u kojoj mu rat izgleda jedini spas. Košod je protivnik rata, mora biti i protivnik fašizma. Zanimljivo je, da mladi engleski socijalisti, mahkoliko bili protivnici fašizmu, ne govore o njemu s omalovažavanjem. Oni vide u njemu ozbiljnu opasnost, koja nije nastala bez dubljh socijamih uzrok4, te koja se ne da izbeći bez dobro smušljene socijalističke alcije., .

Uspehu fašizma mnogo su doprineli komunisti, sa svojom pretnjom revolucije i predskazivanjem diktature proletarijata. Demokratija, koju komunisti odbacuju i ruše, jeste najčvršći

6