Nova Evropa

љито ријеши цјелокупни проблем наше државне заједнице, путем њена унутрашњег преуређења, којим ће истодобно бити удовољено и хрватским захтјевима.

Оно што су осјећали, трпили, и тражили само Хрвати, осјећају, трпе, и траже данас и остали пречани, и србијанске масе. Сви су они стекли увјерење, да овако даље не може и не смије, и да се под видом угроженог југословенства, државног и народног јединства, не смије још више продубљивати душевно разједињавање народа, те провађати слабљење државне заједнице и државне цјелине. Сви они осјећају и схваћају, да се криза повјерења, правде, и законитости, приближава врхунцу, те у ту сврху треба чим прије ријешити Хрватско Питање, да би се тако ријешио и проблем Југославије.

Постоји само један начин на који се овај проблем може успјешно ријешити, а то је онај споразума, који се има постићи и закључити на основици искрености, правичности, равноправности, љубави, и добре воље, без натруха себичности и тежње за хегемонијом, без употребе силе, подвале, и преваре. Тај споразум, који има да буде дјело суверености народа и израз његове воље и свијести, може се постићи једино успоставом истинског и правог демократског парламентарног система, заснованог на начелима слободе и равноправности, уз искључење сваког насиља и надгласавања. Циљ тога споразума има да буде ријешење проблема Југославије путем темељног унутрашњег државног преуређења. Половичне мјере више не могу помоћи. Осјећај неправде, снага незадовољства, и воља за равноправношћу, развили су се у толикој мјери, да се више не могу ни ублажити а камо ли угушити обичним политичким уступцима, измјенама извјесних носилаца и представника власти и малим административним повластицама. Нема више ни вјере ни повјерења у искрене и озбиљне намјере носилаца централистичког система. Треба стога утврдити стваран и пуноважан споразум, који мора бити санкцијониран темељним законима. Споразум, какав га желе Хрвати и какав је потребан за државну заједницу, не може се постићи у оквиру данашњег централистичког и унитаристичког уређења државе, па је стога неопходно изградити ново државно уређење, на строго демократској основици, на чврстом осигурању свих функција државне власти толи државној заједници коли појединим бановинама, на зајемчењу појединим дијеловима пуног и стварног учешћа несамо у бановинама него и у државној заједници, те на тачном утврђењу надлежности државних органа и бановина, које све скупа имају сачињавати нашу сложену државу. Како ће се тај систем, то уређење, и тај однос између јединица и заједнице звати, није важно; важан је његов садржај, који мора бити такав да ће зајамчити на-

41