Nova Evropa

Рећи ће се: »Па то је програм целог једног новог уређења, што није, може бити, ни актуелно и не спада у методе по којима треба приступити решавању проблема!« — Није тако. Ово је пример какве треба да буду методе нашег рада; а што се тиче програма, он је изнесен као лично гледиште. Упућено је питање мени, па ово хоће да покаже, какве методе рада морамо створити да бисмо дошли до циља. Не можемо, кријући се од јавности, или чак једни од других, расправљати и решавати крупна питања! Открити све Пад јест прва и главна актуелност данас за све нас!

Овакви морамо бити и у свему другом, у односу свом према другом главном проблему, Питању Сељачком, где милијони сељака траже од нас искреност, као што и милијони Хрвата у свом Питању. Каже се да смо ми разне партије у У. О., у споразуму за постизавање, углавном, грађанских политичких слобода и нових слободних избора, за слободно конзултовање маса, о проблемима који се постављају. Али, морамо их баш зато пре свега сваки у себи решити, изнети једни другима, па и својим бирачима, пред целом јавношћу; а треба то да чине и друге странке, које су на влади и које су у опозицији ван круга У. О.. Само то су методе Демокрације, коју објављује и њено вођство као свој програм и циљ, па треба да ју применимо већ и сами у свом раду. Ако ће бити притом, па и има, трвења између и нас унутар У. О., зар је то несрећа» Није ни то раздор ни распад; то су природне идеолошке разлике становишта у погледу нацијоналном и социјалном између, нарочито, нас Срба Удружене Опозиције, који нисмо тако под дисциплином фронта као Хрвати. Само овим путем можемо доћи до заједничког гледишта, на коме ћемо се сложити, и само овако моћи ће нас народ упознати и знати за кога ће и зашто да гласа, а ми од њега чути, да ли је добро оно што мислимо.

Све је то добро и корисно: бистри односе унутар фронта, нарочито код Срба, што је и неопходно потребно, јер како ће тај део, иначе, доћи до извршења своје улоге унутар У. О. према Хрватима и целом народу» Са те тачке гледишта, пре као на добар него рђав метод, треба гледати и на спорове код Срба, унутар У. О., који се појављују и на однос њен према Сељачком Питању. Сви ми који долазимо У додир са селом, видимо узбуђеност, прикривену, али спремну да експлодира, као и веру још увек те масе у У. О.. (Када је тако, не може се нама, присташама решавања Питања Села на широкој социјалној основи, замерити што — верни нуУ. О. и својој странци — маркирамо и свој идеолошки став према Демокрацији, са којом смо у савезу, а која као политика задовољава само један део наших тражења, као само преду-

107