Nova Evropa

младе силе и снаге правца социјално-сељачког, и да жели и припушта чак и учешће њихово при вођењу својих послова, јер само тако биће пуна и права представница заједничке воље народне. С овим, засада, о овом питању, завршујем.

Као што све ово тако и наше методе према Влади треба, исто тако, да су отворене и познате јавности. Влада, ако 10] је стало до брзог сређења земље, морала би да пожури са новим изборима. Ако буде давала политичке законе као медицине, а изборе одлагала у неизвеност, само ће раздражити масе, а за своју странку неће тиме ништа добити» Стање у земљи, иако је Влада постигла известан успех против опозиције у Скупштини, није се у односу њене снаге према У. О. ништа променило: снаге против којих се Влада бори у Скупштини уклониће из наше јавности, право и здраво, тек нови слободни избори. Поред свих садањих и неких будућих успеха Владе у Скупштини, или позади кулиса овога Парламента, остаје кључ политичке ситуације у рукама Удружене Опозиције, и Влада, шта радила и куда се окретала, не може преко ње решити тешке проблеме који чекају.

На страшним насилним изборима народ је дао своју веру У. О. и није је изневерио. Народ кад веру да, лако не издаје, а нема у овом случају ни зашто. Што У. О. чека и брине се и мучи да нађе право решење за своје проблеме, народ донекле разуме, јер и он, успут са њом, исто ради. Али ипак не треба дужити, јер треба водити рачуна о психологији масе. Политика је више психологија него ишта друго. Требају нам свима, па и Влади, што пре избори. На њима ће се видети, колико имамо право ми који их тражимо.

Ш. Којису циљеви проблема»

Решењем Хрватског Питања ствара се слобода, правда, и мир у земљи, слога између Хрвата и Срба, јер ће Хрвати тек кроз такво решење постати приступачни Србима; а имајући своје Хрватско Право осигурано, имаће и исти интерес да заједничку државу очувају и бране. Ако онда дође једном и до већег јединства у правцу југословенства, биће право, јер ће ићи путем историјског прогреса, а не насиљем, које не може никада решити овакве проблеме. Ако не дође,

неће ништа чинити, јер ће веза у држави и без тога бити чврста.

Схватајући Сељачко Питање како то чиним, и познавајући буђење сељачке политичке свести и сељачког социјалног интереса — и код Срба у Србији и другде где је исто —, верујем, с обзиром на сељачку свест хрватских сељака, која се баш ових дана господарски и социјално видно код њих манифестује, у чврсту заједницу српско-хрватску и југо-

109