Nova Evropa

Као što je poznato našim čitaocima, ovo nije prvi slučaj zapljene »Nove Evrope« otkako smo raspisali našu anketu o unutrašnjoj politici. Kad nam je, prošle godine, zaplenjen oktobarski broj, i u njemu svih pet odgovora na anketu (VI—X), i to u celosti, prekinuli smo s donošenjem daljih oddovora, a pritužili smo se Ministru Unutrašnjih Dela i Ministru Pravde, protestujući naročito zbog načina zapljene i što zapljena dolazi sa nenadležne strane (od Presbiroa, mesto od Ministarstva Pravde). Odgovora od G. Ministra Unutrašnjih Deli (6. Korošca) nismo primili; ali nam je tadašnji Ministar Pravde (G. Dr, Miškulin) lično obećao da će posredovati kod Predsedništva Ministarstva protivu postupanja Presbiroa u ovakim slučajevima, i ujedno nas Je ohrabrio da nastavimo s anketom. Tako smo s početkom ove godine, u brojevima »Nove Evrope« od januara i februara, objavili opet devet članaka (XI—XIX), s namerom da nastavimo s donošenjem odgovora kroz celu ovu godinu, kad nas — neočekivano — zadesila opet ova kumulativna zapljena, Dajemo, stoga, u današnjem broju samo jedan odgovor, G. Milana Pribićevića, dotovo pouzdani da neće izazvati zabranu rasturivanja; a samu anketu ponovo prekidamo, dok ne ispitamo da li ima mogućnosti da donosimo dalje odgovore. Molimo naše pretplatnike i čitaoce da sve ovo uvaže.

Uredništvo »Nove Euvrope«.

O političkoj atmosferi.

Ne želim se umešati u anketu »Nove Evrope« o pitanjima unutrašnje politike Jugoslavije, budući da u ovoj zemlji žena još nema prava glasa, te za nju važi ono biblijsko pravilo i u politici: mulier taceat in ecclesia; ali mi niko ne može zabraniti, da razmišljam o onome što se oko mene dosadja i da stvaram sebi o ljudima i stvarima svoje mišljenje. Tako sam i, čitajući ono što je »Nova Evropa« u svom prošlom broju donela o atmosferi u Skupštini, i uopšte u našem javnom Živo{iu, pribeležila neke svoje misli, koje ću pokušati da ovde iznesem.

Da li ste zapazili kako se, od Rata naovamo, u ljudskom društvu, i to u svim slojevima, namnožio broj onih pojedinaca koji — kao na ivici od noža — balansiraju izmedju onog što je pravo 1 ono8g što nije pravo? lako se nikad ne ogreše neposredno o sedmu zapoved Božju (»Ne ukradi!«), oni stvarno ne čine toga samo zato, što se boje da bi mogli biti zatečeni na delu: više se boje sramote i izobličenja pred javnošću nego svoje vlastite savesti, — zato se uzdržavaju, savladjujući želju da zadiru u prava drugih ili da vrše nasilja. Oni brojem znatno premašuju izvršitelje nepravde i vešto se zaogrću plaštom gradjanske česti-

98

a а