Nova Evropa

mora da svoje narodne snage drži u neposrednoj blizini granica metropole. Talijanska politika, ako hoće da bude organska, upućena je na Korziku, na Tunis, n Dalmaciju i neka јибоslovenska ostrva...« Eto kakvu sudbinu, pored drugih slovenskih naroda, sprema i Jugoslovenima, u svome »Mitu«, jedan od vodećih i odlučujućih mislilaca savremene Nemačke. Ali, makoliko da ovaj »Mit XX stoleća« sadrži u sebi preteranog, fantastičnog, i »mitološkog«, on ukazuje prstom na tačke koje treba uočiti u planu savremenih i budućih nemačkih narodnih vodja, jer je ujedno prvoklasno svedočanstvo i jednoš mentaliteta, jedne ideologije, i jedne politike. Dr. Alebsije Jelačić.

Политички преглед. Спољна политика Швајцарске,

(Криза једног инстинкта.)

Очитовањем од 20. новембра 1815, потписаним од стране Аустрије, Француске, Енглеске, Португала, Пруске, и Русије, неутрализован је териториј Швајцарске. Ово је очитовање било посљедицом неугодних — и политичких и стратешких — искустава, учињених и године 1798 и године 1814, када су швајцарским земљиштем прелазиле разне војске. Отада, дакле већ кроз пуних 120 година, у Швајцарској су четири генерације искусиле што значи живјети у миру, невидјети ни гаришта ни разрована поља, што значи богатити се трговином зараћених странака; и коначно, што значи водити политику »без замјерања«. У очи Бечког Конгреса, Швајцарска је била сиромашна горштачка земља; она је данас једна од најбогатијих држава Европе. О том њена политика — наравно — води рачуна, те би ближе расматрање те политике могло завести на закључак о »светом егојизму« (као што је то случај код Сједињених Држава) и на томе остати. Ствар, ипак, није тако једноставна. :

Швајцарска је неутрална, зато што она то хоће, — TO је ван сваке сумње. Али је исто тако јасно и то, да Швајцарска мора. да буде неутрална, Кроз дуг низ година била је она окружена од четири велевласти, и — сем малене кнежевине Лихтенштајна — она других сусједа није имала. Њена неутралност јој је наметнута; а било је часова и кад је она за њу била тежак терет. Она се, напримјер, од часа кад је неутрализована, није могла користити пријатељством којег сусједа (као што то данас, пред нашим очима, чини Аустрија). Управо ти моменти везаности њене спољне поли-

116