Nova Evropa

Посмотримо, напримјер, најважнија добра: људску храну "за одржавање организма, која је ипак основ свим осталим добрима. Храна нам има дати 3.000—6.000 Кв Кај на дани око 110 5 бјеланчевине; то су најважнији састојци, који условља"вају углавном релативну вриједност разне врсте хране. За "илустрацију нека нам послужи Сарајево, концем године 1936. У Сарајеву је тада коштало 5 КБ кромпира по Дин 1.50 == Дин 7.50, што даје 110 5 бјеланчевине и 4800 Ка Ка1. Приближно исто стаје 2 КБ круха (по Дин 3.50 = Дин 7.—), што даје 136 5 бјеланчевине и 5000 КБ Ка!; или, комбинација од љ КБ говедине (по Дин 10.— == Дин 5.—) више 1 К6 круха (по Дин 3.50) чини заједно Дин 8.50, што даје 167.50 5 бјеланчевине и 3265 кв Кка!. Види се из ових примјера, да приближна релација "цијана (кромпир : крух :; говедина = Дин 1.550 : Дин 3.50 : Дин 10.—) није произвољна него је углавном и највише зависна од калоричне снаге и садржине бјеланчевине, потребне за одржавање људског мотора. У вези с овим што смо навели, постаје јасно, зашто је минимална радничка надница око Дин 6.— на дан. Ако сад упоредимо релативну вриједност кромпира и смеђег угљена у погледу искоришћивања топлине за људске потребе у домаћинству, онда произилази да би кромпир имао вриједити око 1.4 пута колико угљен, — кад се посматра са чисто калоричне стране; али је за људски мотор много вриједнија топлина кромпира која се ствара у самом организму, и аутоматски се развија према моментаној потреби, него топлина угљена која загријава површину организма. Осим тога, кромпир даје око 2% бјеланчевине, разне отпатке, и т. д., па је стога разумљиво да је цијена кромпира већа; данас она износи око четири пута колико она угљена.

Да наведемо неколико примјера релативне вриједности из разних временских перијода:

У Чешкој: У Сарајеву: Године: 1670 1870 : 1936 крух 1 (3 Kreuz/kg) 1 (14 Kreuz/kg) 1 (Дин 3.50/1<8) говедина 2'7 373 2'8 масло 73 9i— 11'1 КБ круха=7 опека 1 КЕ круха==11-12 опека 1К6круха=11-12 опека

Како се из наведених података види, у размаку од 270 година остале су углавном релативне цијене једнаке, без обзира на радикално измијењене прилике, на разне јединице мјерења, на златно покриће, и т. д.. У Босни је данашња релација минималне чаднице и КБ пшенице око 4 (Дин 6— : Дин 1.50), као године 1912 (0.80 Кр. : 0.20 Кр.).' Релација вриједности је дакле независна од јединице којом се мјери, од нацијоналне валуте. Аналогно је и са релацијама димен-

204