Nova Evropa

kompromisnim riješenjem pet jedinica — tri sa pretežno etničkohistorijskim obilježjem, a dvije mješovite (Bosna, i Vojvodina), dotle je beogradska grupa stajala na podjeli u četiri grupe: Slovenačka, Hrvatska sa Dalmacijom, Bosna-Hercegovina, a sve ostalo da sačinjava srpsku jedinicu.

Nacrt osnovnih načela u kojima su se obe grupe složile, iznosi se niže pod I; a pod II a i b posebno mišljenje zagrebačke grupe o pitanju pete jedinice. Ovaj rad je završen u veljači prošle godine (1936), te predat političkim prvacima, koji su stajali u vezi i pokušavali da se postigne sporazum. S obzirom na neodredjenost unutarnjeg stanja, kao i na teške vanjske prilike, i pored dužnosti koju su izvršili predajom nacrta odgovornim aktivnim političarima, potpisani smatraju potrebnim, da objelodane ovaj spis, nemajući druge mogućnosti da pokažu koliko su uvjereni da svako odugovlačenje sve više truje naše odnose, sprečava svaki rad i napredak, i slabi snagu države.

Potpisani su duboko uvjereni, da se samo temeljitim preuredjenjem države može uspješno riješiti Hrvatsko Pitanje, i sve ostalo što je sa njime u vezi, a što je stvarno u isti mah ne samo opće prečansko nego i državno pitanje; a uvjereni su i o tome, da su načela iznesena u priloženom nacrtu osnovni uvjeti za postignuće toga cilja. Treba biti na čistu i o tome, da medju Hrvatima i Prečanima uopće može biti nijansa u socijalnom pogledu, ali u pitanju njihove domovine i njezina položaja u zajednici nema razlike; a neosporna je činjenica, da dr. Maček predstavlja danas sve Hrvate i veliku većinu prečana, jer je nosilac njihovih zahtjeva. Postupilo se kako mu drago, i desilo se što mu drago, više ne može biti sumnje, da će hrvatski narod zadržati svoj stav sve dok ne postigne pravdu, a na pravdi — koja drži zemlje i gradove — treba da počiva i naša državna zajednica.

Dr, Albert Bazala

Dr. Milan Ćurčin

Dr, Milivoj Dežman

Joza Kljahović

Dr, Ivo Krbeh

Juan Meštrović

Pavle Ostović

Dr. Ivo Politeo Zagreb, u travnju 1937 Dr. Ivo Tartaglia

230