Nova Evropa

Поред заједничких министарстава, треба и на други, сходан начин координирати јавну управу коју воде бановине. Тако — примјерице — заједничким конференцијама, стручним заједничким савјетима који имају савјетодавно право (санитетски, просвјетни савјет) и другим.

6) Државне Жељезнице могле би се организовати као самостално државно подузеће, на комерцијалној бази, са што већим преносом послова на бановинске дирекције, с тим да се и бановинама осигура утјецај — преко њихових делегата у равнатељству Државних Жељезница — на цјелокупно пословање и жељезничку политику, као и на изградњу пруга. Поред тога могу и бановине градити своје жељезнице. На сличан начин могла би се провести и реорганизација Државне Поште и Монопола.

7) Негледајући на установе наведене у предњој точци, као ни на војску, остаје мало управних власти и установа које би морала водити сама Држава по бановинама. Такав би случај био, примјерице, Државна Царинска Служба.

Изузимајући војску, важи начело: да при државним властима и установама, које се налазе у појединим бановинама а које нису централне, могу у правилу служити само припадници тих бановина.

8) У финансијском погледу, имаду Држава и Бановина да буду једна од друге финансијски самосталне. При расподјели дажбина између Државе и Бановине може послужити као исходна точка начело: да Држава добива индиректне порезе (царине, монополе, и одређени дио трошарине), приходе државних подузећа и државне имовине, те војницу, а бановине да добивају нарочито трошарине и таксе, и искључиво директне порезе. Досадашња државна добра. и поду“ зећа припадају, у начелу, Бановини у којој се налазе.

Народна Банка остаје заједничка, али се њена реорганизација има извести уз најширу децентрализацију; нарочито врше подјелу кредита бановинске филијале самостално по одређеном кључу, који води рачуна несамо о броју становника појединих бановина већи о њиховој економској структури. Други јавно-правни новчани заводи (Поштанска Штедионица, Државна Хипотекарна Банка, Аграрна Банка) имају се детаљно простудирати са стајалишта формирања самосталних бановинских завода.

9) Саобразно опћем начелу, које се проводи у свим сложеним државама, па и у неким унитаристичким, Државни Парламент саставља се из два дома. Доњи Дом се бира опћим, непосредним, једнаким, и тајним гласањем, а евентуално на подлози сразмјернога претставништва; но изборна јединица не може прелазити подручје поједине Бановине, а

233