Nova Evropa

3) Редовно судовање (цивилно и казнено) врше бановински судови, а потребна једноличност јудикатуре обезбјеђује се заједничким вијећањима бановинских касација. Потреба посебних државних судова јавља се код осталог судовања; тако нарочито: војни судови, Конзуларни Суд, Државни Савјет, Главна Контрола, а по потреби (најбоље уз бок Државног Савјета) специјални управни судови (примјерице, Патентни Суд), и — као најважнији — Уставно Судиште.

И бановине располажу сличним судовима, нарочито управним и рачунским судовима. За случај да Бановина при вршењу државног закона повреди државни закон, а не би се радило о спору који иде у надлежност Уставног Судишта, рјешава настали административни спор у првој инстанцији бановински управни суд, а у другој и коначној Државни Савјет.

4) Све државне законе не морају извршавати искључиво државни органи, већ се њихово извршење може повјерити и бановинским судским, односно управним властима. Треба нарочито избјегавати двоструки управни колосјек као неекономски и штетан за јединство јавне управе. У појединостима се ово питање може ријешити само детаљним студијем. Притоме ће се, идући од материје до материје, морати ријешити и питање утјецаја државне власти на бановинску управу, који је овдје, по природи ствари, другачији него у случају када Бановина извршује властите законе. Ово не може никако ићи тако далеко, да би државна власт могла издавати конкретне наредбе, како ће се ријешити поједини случај. Треба водити рачуна о томе, да се с једне стране осигурају Држави ефикасна средства против бановинске саботаже при извршавању државних закона, а с друге стране да и Бановина добије правне гаранције против злоупотребе од стране државних органа.

5) Сразмјерно највећа мјера централизације указује се потребном у ресорним пословима Војске и Морнарице, као и Иностраних Послова. Уз ова два ресора долази, иако у мањем опсегу, ресор Државних Финансија. Жандармерија као полицијски орган има се потпуно подредити Бановини, и она је орган Бановине.

У свим осталим управним пословима тежиште је на бановинској управи. Само се детаљним студијем може ријешити, који од тих управних послова, по изузетку, иде у надлежност државних министарстава. Уз Предсједника Владе, могло би бити довољно пет до шест министарских ресора.

У читавој државној служби треба зајамчити, да буду сразмјерно заступани Срби, Хрвати, и Словенци, односно поједине бановине. |

232