Nova Evropa

vim bujaju i jačaju se zatomljene snage. To znači: pojačavanje prauzroka duhovnog nemira; a često i upadanje u nepoželjna lutanja.

Religija čovječanstva i njegovo vjerovanje čezne za jednim stanjem gdje će svaki čovjek biti slobodan u iznošenju svoga mišljenja i vjerovanja, u atvaranju materijalnih i duhovnih dobara, i jednak u uživanju prava 1 u vršenju dužnosti, svaki po svojim snagama i po svojim sposobnostima. Političko vjerovanje traži da svaki narod dodje do svog umutarnjeg zadovoljstva. Načela socijalne pravde propovijedaju za svakog čovjeka jednako pravo ma svakidanji hljeb, na pokriveni krov, i na udobnost ognjišta. Mir ljudstva zavisi od ostvarenja svih tih nastojanja, i to u prvom redu za pojedince, jer jedinke stvaraju skupnost. Dakle, da svaki pojedinac, svaka društvena skupina, i svaki narod, nadje svoj kutić mira. Doklegod pojedinac bude pohlepno zadirao i otkidao od dobara i vrijednosti slabijega, i doklegod skupine i narodi budu pokušavali da svoju snagu vuku iz sokova druge skupine i drugih marod4, sve doile ni otimač mi Žrtva neće naći svoj potrebni mir. Otimača prati strah da mu se sagnufti i iskorišćeni ne otmu, a pripgnutog izjeda žedj u nastojanju kako da se oslobodi od nametnika. Strah je najslabiji saveznik. Mržnja je najopasniji drugar. Oba su uzročnici svakog nemira. I ova naša Jugoslavija, i ova Evropa, pa i ovaj svijet, pate i izgaraju u unutamjem nemiru.

Gledajte, kako je strašna ta sebičnost koja je izrodila ove mevolje. A opet, ne otimajte se saznanju, da treba samo malo hrabrosti pa da se osvjedočimo, kako su strah i mržnja razorili svačji mir: i onih koji sišu tudje sokove, i onih koji trpe poniženje okradenog. Blijeda avet ruje duše i onih koji drže okrvavljeno žezlo, i onih koji upravljaju bogatstvom s pomoću vlasti i vlašću s pomoću bogatstva, kao i onih koji povlače vesla povezani u galiji. Nad prvima је zavladao strah, a druge izjeda mržnja. Rosner bi zabilježio пл svoje službene alkte, da u galiji vlada mir; njegovi gospodari bili bi zadovoljni. Rosneri svakog dama objavljuju slična saopćenja. Onima koji drže žezlo potrebna su isključivo takova izvješća radi vlastitog umirivanja; oni misle da će time rasljerati uhodu koja ih svukud prati: strah. Uhoda se medjutim me d4 otjerati: ona je sjena, i odraz atvarnopga života. Jedino korjenita izmjena na bolje stvarnih prilika u životu u stanju Je da na mjesto aveti straha i mržnje unese duh mira! i zadovoljstva.

· Stoga, kolikogod puta slušamo razmetiljive objave velikih i malih krotitelja narodnih slobod4, to svakog puta dolazimo do pouzda-

154