Nova Evropa

Prilikom zakuske u Hotelu na Avali, posle svečanoga озуебепја temelja i pomena izvršena kod starog spomenika izginulim borcima, održao je svojim drugovima, oficirima Avalskog Odreda, rukovalac radova ma Avali, pukovnik Živanović, govor u kojem je, medju ostalim, rekao: »... Spomenik, kome je danas naš uzvišeni Vladar blagoizvoleo položiti kamen-temeljac, biće simbolički izražaj nesamo vekovnih patnji i mučeništva razjedinjenog mašeg naroda, već i srećnog vaskrsa Jugoslavije, postignutog nadčovečanskim naporima i ogromnim gubicima mjenih najboljih sinova... « 30. juna otpočelo se sa betoniranjem temelja.

Prema izloženome, radovi na izgradnji Spomenika otpočeli su stvarno 12. aprila 1934: a trajali su kroz godine 1934, 1935, 1936, 1937. i završeni su septembra 1938 godine, nakon 868 radnih дапа. Dodimućemo ovde samo važnije datume u toj izgradnji, da se onda zadržimo malo na glavnim tehničkim podacima i ma opisu aamoga Spomenika.

Budući da je za radove i potrebe ljudstva trebalo dnevno ођегbediti oko 50.000 litara vode, otpočelo se još 20. juna 1934 s izgradnjom novog rezervoara, koja je — usled ograničenosti prostora ı masivnosti stene — dosta sporo napredovala. Ipak je 27. jula bio iskop gotov, a 7. avgusta završeno i betoniranje rezervoara; pa odmah zatim (9. avgusta) i betoniranje osnove Spomenika. 13. avgusta počelo se sa kopanjem stepenica glavne staze, po simetrali Spomenika, koje je završeno 1. oktobra: a 18. septembra izvršeno je spajanje novog rezervoara sa vodovodnom instalacijom, tako da je ovaj mogao stupjti u dejstvo. U ovo vreme pristupa se idejnom rešavanju transportovanja kamenih blokova do vrha Avale i dalje do samog Spomenika, i njihove montaže. Tereti su izuzetno teški ı veliki, i prosečno iznose po kamenom bloku 7—8 ton4, dok najveći blokovi dosežu a 15.000 Wkilogram4. Svi putevi kojima teče snabdevanje raznovrsnih i mnogobrojnih potreba za izgradnju Spomenika, od prvoga dana, bez prekida se opravljaju; novi slojevi tucanika, a mestimično i kamene podloge, polažu se: parni valjci stalno su u radu. Za ove opravke puta potrebna je velika količina kamena: vadjenje kamena vrši se u kamenolomu na podnožju Avale, a kamen vadi minerskim putem naročito formirano minersko odeljenje. Mašinski pneumatički bušari neprekidno buše uske i duboke Каnale koje snabdevaju eksplozivom i pale. Svi su radovi u znaku priprema za glavni deo posla: premos, obradu, i montažu blokova.

397