Nova Evropa

Krepkim udarcem prokrčio je Tolstoj sebi put k srcima čilaJaca, svih onih koji su se uzdigli za epohe Pjatiljetke iz društvenog ništavila na površmu, na vrhove, i počeli da strastveno čeznu za lijepim i »imućnim« životom. »Petar Prvi« postao je u Jedan mal omiljenom Mkmjigom skorojevića [.BBrBHxeHnbi") Pjaii lietke, čiji se socijalni optimizam tako živo poklapa s optimizmom Petrovih arivisi4. Još do nedavna, ti skorojevići Pjatiljetke (a mjih ima па desetine hiljada) — osjećali su se osamljeni i napušteni, u pustim i praznim hramovima velike ruske države; Tolstoj ih je uzeo za ruku, proveo kroz te hramove, i širokom gestom pokazao im njihovo mjesto: »Ne stidite se. vi imate preteče, i kao što su oni bili za svoje vrijeme napredni, tako ste mapredmni i vi za našu epohu!...« To je bio treći razlog brzog i velikog uspjeha »Peira Prvog«. Smisao Tolstojeva romana sastoji se u tom, da on Petrom opravdava Staljina.

Ali se ne može, ni u odnosu na Petrovu epohu, previdjeti fakt čitavoga niza megatlivnih istorijskih posljedica Petrovih metod4, iako se za njegovo opravdanje može reći da je Rusija tada živila m arednjevjekovnom varvarstvu; dok primjena tih istih metoda u XX vijeku, poslije Revolucije koja je probudila žudnju za socijalnim i kulturnim stvaralaštvom u najširim elojevima 150-milijunskog naroda, još k tomu primjena tih metoda u ime demokracije ı aocijalizma, nema ni onih olakšavajućih okolnosti koje postoje za Peira. Neospomi tehničko-ekonomski progres Staljinske Pjatiljetke vezan je sa isto tako neospornom političkom i socijalnom reakcijom, s uzmakom i prigušenjem višeg nivoa političkog i socijalnog života koji je u Rusiji već bio dostignut. To je grijeh koji se Petru ne može da prebaci, makako da se oštro kritikuje njegovo djelo.

Socijalno-političku reakciju, koju ostvaruje staljinsko doba, Tolstoj me želi da žigoše. Štaviše, ona mu godi. Stari spahija, koji je pronio sa dostojanstvom — to mu treba priznati — svoje gospodstvo kroz najdublji socijalni prevrat modernog, vremena, ostvaruje sada »revanš« za godine poniženja, kada je riječ pripadala masama, a on je morao ćutati. Njega danas zadovoljava, čto se obnavlja jaka ruska nacijonalna država: Tolstoj je nesamo velik književnik, on je stvarno i jedan od ideolog4 radjajuće se partije »poretka« posljerevolucijoname reakcije...

Кјега А!еКзапатота. |

(Prevedeno s ruskog rukopisa.)

97