Nova Evropa

O O

поред тога —— служно и рукописном оставштином Франа Кур елца, те збирком писама и докумената низ разних архива и из своје властите збирке аутографа.

Наша »савремена стварност« имала би многом чему да се поучи »из књиге живота Франа Курелца«, а Г. Мирко Брајер је то у овој својој најновијој књижевној радњи врло вешто умео да истакне. Па је вероватно да ћемо одсад, захваљујући њему, у нашем јавном животу и у нашој публицистици чешће сретати — према речима Ватрослава Јагића — »коштуњаву језгровитост« идеја и изрека овог хрватског препородитеља и југословенсекот родољуба. .

=== Јуре

Јована Грчића „Портрети с писама“.

Стари новосадски професор и уредник некад — у деценијима око обнове столећа — чувених књижевних часописа »Јавора« и »Стражилова«, као и »Позоришта«, Јован Грчић, пажљиво н марљиво чувао је п сређивао преписку са својим сарадницима, и иначе пнсма књижевника и људи од пера, па сад ево издаје већ пету свеску својих »Портрета с писама«. У сваком случају, грађа »из прве руке« у оваким писмима увек је поузданија и књижевном историчару кориснија него сећања и причања појединих »пријатеља« и »савременика«, те су и оваки »портрети« — маколико ограничени у односу и у времену — аутентичнији, и за допуну животописа појединих писаца потребнији, од многобројних проблематичних чланака и некролога који се разливају по нашим часописима п листовима, особито поводом смрти или какве годишњице наших »славних људи«. Монографија М. Брајера о Франу Курелцу, коју смо испред овог укратко приказали, даје добар пример, како се с коришћу и с успехом могу употребити стара писма при писању и оживљавању какве културне M књижевне личности. Уосталом, приватна писма често приказују свота писца пластичније него многа објављена дела.

Још би већу вредност имала овака књижевно-историјска грађа, кад би се у њој — на крају књиге — налазио добро израђен »регистар« (тнидекс личних имена, а — још боље — и најважнијих догађаја и ствари, којн се у књизи спомињу, с ознаком стране).

љ=—