Nova Evropa

Književnost evropskog Jugdoistoka na nemačkom, (»Bucherei Sidosteuropa«.)

„Poznati udruženi nemački izdavači Albert Langen i Сео ги Miller, u Minhenu, otpočeli su, još pte neku godinu. 8 objavljivanjem zbirke prevoda iz Jugoistočne Evrope (»Biche-. ei Sidosteuropa«), u kojoj je kao prva sveska izišla, »Nečista krv« Bore Stankovića, pod — ne znamo zašto prekrštenim _ naslovom: »Hadschi Gajka verheiratet ihr Midchen«. Kao drugu svesku & našeg područja donela je ova zbirka izbor crnogorskih narodnih pripovedaka i anekdota: »Heldew. Нактеп чпа НајаичКеп« kako ih je probrao i preveo prof. Gezeman (Gerhard Gesemann), kojemu su isti izdavači štampali i ratni dnevnik »Die Fluechi«, s opisom — ma osnovu vlastitih doživljaja — velikog povlačenja sa srpskom vojskom u Svetskome Hatu. Ovim knjigama, a maročito prevodom »Nečiste krvić, trebalo bi se izbliže pozabaviti: pa ćemo to verovailno i об, Čimi ugrabimo malo više vremena. Zasad želimo samo da skrenemo pažnju načih čitalaca ma ovu zbirku i ma movije sveske koje su u njoj izašle. U vrlo dobru izboru, a u prevodu Dr. Živke | Dragneve, javili su se »Novi bugarski pripovedačžči« '(medju kojima Jordan Jovkov, Elin Pelin, Kiril Hristov, Vladimir Poljanov, i đrugi); a najnovija sveska donosi prevod romana jednoga od najpomatijih rumunakih savremenih pisaca, Mihajla Sadoveanu: »Žena Nićifora Lipana«, koji spada medju najbolja dela savremene evropske književnosti, te koje bi trebalo

prevesti i na naš jezik.

Knjižice ove zbirke prevoda na nemački veoma su ukusno i lepo opremljene, kao uostalom i sva ostala mnogobrojna izdanja Langen-Muller Verlag-a a Minhenu, pa je razumljivo da ih mesamo nemačka nego i svetska javnost i kritika rado čita i s pohvalama prima.

Kod nas je poslednji broj (za mart) »Glasa Matice Srpske« u Novomsadu doneo opširam članak: »Nemačka književna Kritika o jugoslovenskim pripovedačima«&, u kojem daje izvode iz raznih nemačkih сСагорзва i lištova o prevodima iz naše književmosti, a poimence o gore spomenutom prevodu S. D. Zeremskog Stankovićeve »Nečiste krvi« u zbirci »Hucherei Sudosteuropa«.

Ji

100.