Nova Evropa

nacijonalizma, imperijalizma, i ekspanzijonizma, koji su minirali i podgrizali cijelu njezinu osnovu, pa države postanu stvarna potreba narod4 i njegovih težnja, onda je etatistički i nacijonalistički prestiž izlišan i suvišan, pa u tom slučaju i ла takvoj Evropi ne bi bilo tog medjunarodnog foruma koji ne bi mogao da čuje glas svih tendencija koje postoje i razvijaju se u jednoj zemlji.

Da se do toga dodje, potrebna bi bila prije svega obnova vodjsiva i Sekretarijata Društva Narod4, koji bi imao da postane stvarnim izrazom raspoloženja, volje, snage, moramne i intelektualne razine, svake pojedine zemlje. Sekretarijat Društva morao bi biti skup najboljih, najačih, i najizgradjenijih ljudi svakog pojedinog naroda. Lišene svojih neposrednih macijonalnih interesi, te bi snage postale stvarnom moralnom kontrolom unutrašnjeg zbivanja u pojedinim zemljama, a Država bi ustupala ispred zajednice maroda koju Društvo predstavlja. Ako Društvo Naroda treba da bude najveći moralni faktor u svijetu, ono zato mora raspolagati cvijetom inteligencije u svim granama pojedinih zemalja: intelektualni, politički, socijalni, privredni, kulturni, i opći nivo Evrope morao bi se ogledavati u sastavu Sekretarijata. Elita Evrope, nezavisna i samostalna, imajući za vodja samo svoju savjest i živu svijest Evropljana, kojima je do toga da čovječanstvu obezbijede napredak u miru, mogla bi jedina da vrši nadzor nad cijelim evropskim životom i da ga — prosta od svakog uticaja — upravlja u smjeru inteтеза evropske cjeline. Društvo Narod4, u takoj obnovljenoj Evropi sutrašnjice, moglo bi da bude za gradjansku i političku avijest Evrope ono što je Vatikan za hrišćanski svijet, pa bi zato bilo potrebno da se ove dvije moralne anage skupa sa drugim crkvama spoje, te da u sutrašnjem Društvu Narod34 hrišćanska svijest igra jednu od vidnih uloga. Jer, ako se održi evropska civilizacija, oma će — u svojoj moralnoj strani — morati ponovo da posegne za еуапијеозкит izvorima hrišćanstva, kao osnove svog etičkog ı društvenog poretka. Da bi Društvo i Evropa mogli da ožive, potrebno je prije svega vratiti ih shvatanju, da je država zaloga narod4, i da je čovjek u narodu i m državi ono što je bitno za sudbinu civilizacije.

Nalazeći se očigledno na jednoj od majsudbonosnijih prekretnicš kakvu istorija pamti. Evropa se s ovog bespuća može da vrati i ponovo izgradi samo tako ako opet prigrli ideale vječne pravde, slobode, i uravnoteženosti. Bobra se danas vodi u Evropi poglavito izmedju komunizma, kao najkrućeg i najkonzekventnijeg oblika

414

пе