Nova Evropa

totalitarizma, i liberalizma, kao oslonca čovjekove slobode i mdividualnosti. Pa budući da je Društvo Naroda proizvod liberalne doktrine., koja u svojoj filozofakoj podlozi sadrži ideju i princip individualne mezavisnosti i slobode, to jednakopravnost malih i velikih i mači postepeno ostvarivanje socijalne pravde, moralnu i materijalnu reformu društva, na osnovi grčko-latinske i hrišćanske civilizacije. Vjerujući da Evropa neće podleći udarcima anarhije, izazvane najezdom totalitarnih doktrina, mi se ujedno nadamo u vaskrs Evrope; a njezma obnova i njezina rekonstrukcija biće obilježena u znaku uskrsnuća Društva Naroda4.

Kad smo prošlog ljeta imali prilike da pratimo Ivana Mežirovića kroz dvorane ovog Doma Narod4, zapazili smo ma licu ovog vidovnjaka značajni osmjeh nade, zadovoljstva, i vjerovanja. Meštrović nam je govorio: »Evrope ili neće biti, ili će je biti opet i samo ovdje, na ovome mjestu... Vidjećete, svi će se omi vratiti ovamo!...« Makoliko da nas sadašnjost obuzima zebnjom, strahom, i sumnjom, mi vjerujemo da Meštrović pravo vidi kad tako vidi. Evropa može da uskrane, da se mnadje, da se okrijepi, i da se osposobi za nov život, samo pod ovim krovom, — ali obnovljenim, prozračemim, i izmijenjenim ne u njegovoj vanjštini, već u njegovoj suštini, jer narodi od njega očekuju iu umutarnju obnovu.

Bogdan Radica (Ženeva).

Italia fara da se,

У овом Другом Свјетском Рату, пуном изненађења и неизвјесности, у коме заинтересоване стране још ни издалека нису све заузеле своје коначно становиште, има ипак нешто стабилно, —- бар засад, у овој данашњој фази ратовања; то је, становиште Италије. Историјска одлука Дуче-а, од 1. септембра, да Италија не учествује у рату, коју је одлуку сада поново потврдио највиши форум режима у Италији, Велико Фатшистичко Вијеће, изазвала је у своје вријеме највеће изненађење у свијету, а понајвише код западних велесила, које заиста нису могле рачунати с овим преокретом у опћем положају, који је учинио да из дипломатског рјечника испадне дотле толико рекламирана »ос Рим—Берлин«, пошто је омогућила све оне њемачке политичке успјехе готових чинова, догод су могли бити постигнути без рата. Ипак се не смије заборавити, да су прије овог рата идеолошке супротности играле велику улогу, кулминирајући у међународном рату у Шпанији. Али је московски пакт све то окренуо тумбе, бришући идеолошке

415