Nova Evropa

Књиге и листови,

Ратна литература.

У вези са нашим кратким прегледом »ратне литературе«, на

крају прошлог броја »Нове Европе«, а надовезујући непосредно

на свршетак прегледа »Из новије енглеске политичке литературе«, у броју од септембра, желимо допунити серију кратких монографија и брошура »о светским стварима« које су, последњих месеца, изашле на енглеском, а које — као врло добро обавештене и читљиве — препоручујемо пажњи наших читалаца.

Уз британску Плаву Km mary (»Documenis concerning German-polish relations&ć), Koja je на тржишту књига у Енглеској испала као »Њев; веЏет« (највише продавана књига) откако је избио рат, издало је британско Министарство Спољних Послова још и један жоначни извештај (Еша! Керогљ) Сер Невила Хендерсона, о околностима које су довеле до свршетка његове мисије у Берлину« (20. септембра 1939).

У познатој серији »Penguim Зреста!»«, најновије су књижице: »Зашто је Британија у рату«, од Харолда Николсна, која спада међу најдуховитије незваничне коментаре догађаја о којима је реч у Плавој Књизи, односно који су им претходили; затим: >»Light om Moscow« (rywaueme — у позитивном смислу — политике Conjera) on JL. H. IIpmra (Pritt), лабуристичког nocanmka M OcHHBaua Aurmo-pyv. 'r jpymrrsa y Лондону. — Cepnja »Oxford Pamphletson World Affairse— која излази и код нас, у издању листа »Напред« проф. Мих. Илића у Београду наставља пуном паром с расправљањем актуелних питања, па је у последње две недеље изашло још пет-шест књижица, међу којима: »О пропаганди у спољним пословима« (Е. Н. Сагт), »Блокада, 1914—1919« (У. Атпоја Когвгег), »Нацијонални социјализам и Хришћанство« (М. МасЏет), »да ли Немачка може издржати (L. P. Thompson), a Ж о је Хитлер« (написао С. К. Епзог, који је — у истој серији — већ објавио књижицу: »Исповести Г. Хитлера у Мејл КатрР«). Ове и друге књиге о рату и главним личностима у рату и у Европи читају се данас необично много у Енглеској, па је сва прилика да ће просечни Енглез из овога рата изаћи са много темељнијим познавањем »светских ствари« него што је то био случај тре рата. — = —

420)

OON