Nova Evropa

их он уводи за дискусију; а онда ћу позвати сараднике и чи-

"таоце »Нове Европе« да и сами, у виду чланака или писама Уреднику, изнесу своје погледе и своју критику, да бисмо н ми допринели свој део при расправљању важних и актуелних проблема, који покрећу - данас цео свет, а који се — и посредно и непосредно — и нас тичу.

»Н. G.« OEč-dži«) — како у Енглеској зову Велса, по почетним словима његових имена, особито писци и књижевни кругови, — припремао је ову кампању издалека и очигледно се добро наоружао за њу. То сведоче и две његове књиге, које су изашле у току задњих месеца: »Гће Мем Могтја Order« (London, Secker & Уагђига, 1940) и »The Клаћезоћ Мап« (у познатој серији »Репошп Specials«, број 550). Она прва књига је, у ствари, наставак његова »Ното Зарлепз«-а, који је подигао толико прашине на књижевном тржишту; само што је овде Велс опет постао оптимист у погледу судбине човечанства, чему је узрок рат који је међутим избио, па ће нови нараштаји — надајмо се — успети да припреме и остваре бољи мир од оног што су га њихови очеви створили у Версаљу: без обнове из основа рат се не може »завршити«, он би био само одгођен и »победа« би значила готово пораз. Пред хитним одлукама које тражи рат, и пред друштвеним превратима који ће вероватно уследити, треба се пожурити са расправљањем и споразумевањем, треба саставити нову декларацију о правима човека, на којој ће се темељити нови мир и нови поредак у свету.

Након три уводна чланка, у три броја, »Н. G. « поставља и образлаже прве четири тачке (»сјацзез«) свога нацрта, на које одговарају читаоци »Дели Хералда« у неколико бројева; међу првим објављеним одговорима заступљена су и гледишта тројице водећих верских личности у Енглеској: Арцибискупа од Јорка, Генерала Војске Спаса, и Модератора Шкотске Цркве, који сви — дабогме — приговарају првим тачкама Велсова нацрта због недостатка верске основице. Иза тога следе осталих шест тачака, уз напомене Велсове, тако да се дискусија може развити и проширити на цео Нацрт, који садржи десет тачака. Редослед је произвољан, т. ]. онакав какав се Велсу чини згодан; како их је сам Велс-поставио, ових десет тачака следе овим редом:

:56