Nova Evropa

60) Шрава нласништва = " Човек и-:његово лично власништво, стечено на законит начин, имају право на заштиту полиције и закона против приватног насиља, отимачине, сиде, и застрашивања. . (10) Слобода путовања:

Човек може да се слободно креће-по свету на свој властити трошак:

Његова је приватна кућица, или стан, или башта, омеђена умереним границама, његова слободица, у коју се може ући само с његовом приволом; у њу може ући и законом овлашћена особа опскрбљена писменим налогом према одредбама закона.

Човек има право да пролази било којом врстом села, поља, планине, фарме, велике баште, и т. д., затим морем; језерима, рекама овога света, под условом да његова назочност није деструктивна, опасна за њега сама или на велику сметњу његових ближњих, ·

Доносећи цео Нацрт, онако како служи подлогом за расправљање енглеских јавних радника и читалаца »Дели Хералда«, ми ћемо овде дати још — у изводу — Велсов коментар, из-његових уводних и пропратних чланака и напомена; а идућом приликом изнећемо најзанимљивија мишљења и критику других учесника у дебати, да после дамо реч и којем нашем домаћем писцу или читаоцу »Нове Европе« по овој ствари. Жеља је, и енглеских иницијатора ове дебате и нашег Уредништва, да би се из образложених мишљења људи искусних и далековидих, благородних и добронамерних, извукли практични моменти и предлози, те да би ови послу“ жили подлогом политичарима и војницима који непосредно воде рат и чија реч одлучује. шта има да се уради.

Дакле, »Н. С.« отвара дискусију питањем: »Шта је наш циљ у овоме рату И одмах одговара овим признањем: »Ми смо, већина нас, у врло чудном духовном стању, у том погледу. Осећамо у својим костима да је рат потребан и неизбежан, а ипак нам је у исто доба веома тешко јасно изрећи о чему се ради... « Допушта, да они који тврде, да с помоћу овога рата хоћемо да се отресемо насиља, свирепости, неодржавања речи, изненадних нападаја, и слично, нису далеко од правих циљева рата; само, каже, »како ћемо се отрести свега тога, ако не намеравамо да нешто друго ста: вимо на њихово место, — а шта је то друго»« »То друго је« = каже — »ни више ни мање него светски мир, свету миру у којем ће човек моћи бити слободан, без. страха, те

59