Nova Evropa

јонише на самим вратима Ђенове. У томе је битни стољећни проблем несамо фашизма већи Италије, услијед којега она мора да се помиче, да би могла да живи и да се развија; а услијед чега она не може да стоји уз Француску и уз Енглеску, већ мора да тражи промјену европске карте и да буде за динамику међународног права и међународног живота, Исто тако, нема говора о аналогији између Италије од

1914 и данас. Довољно је прочитати књигу Лујђа Салваторелија (»Ба Triplice АПеапга«), коју је баш издао милански Институт за проучавање међународне политике, па да се види, како су то биле двије сасвим супротне позиције. Данас се ради о сасвим другој Италији, која зна и осјећа да њезина величина и снага лежи у потпуној слободи Средоземног Мора, у коме Италија има да игра своју судбоносну улогу. Мусолини врло добро зна, да то не може да се изведе одржањем супремације Француске и Велике Британије, и да је зато потребна сила, Али је Ћано у исти мах довољно подвукао, да Италија, исцрпена у Абисинији и Шпанији, није у могућности да пође напоредо са Њемачком, већ да једино може, засад још, да посвећује сву своју пажњу своме наоружању и војном ојачању.

Остаје још да се додирне питање односа фашистичке Италије и бољшевичке Русије. Из историје ових односа знамо, да је фашистичка Италија била одмах у почетку једина велика сила која је у бољшевичкој Русији поздравила државу за коју се говорило, да има највише сличности са новом Италијом. Бољшевичка Русија утицала је нарочито својим културним и социјалним новинама на фашистичку Италију. Притом је Италија ипак увијек увиђала разлику двају режима, што није сметало да односи између обе земље буду врло добри и чак пријатељски. Није према тому искључено, да се једна динамичка земља, као што је фашистичка Италија, врати поново на раније стање и пронађе, кад то буду њезини интереси тражили, могућности споразумијевања са Совјетском Русијом. Рат у Шпанији раздвојио је додуше двије доктрине; али, пред чињеницом рушења британског империјализма и ослобађања Средоземног Мора, фашистичка Италија могла би да направи компромис с идеологијом, па да нађе начина споразума са Русијом.

71