Nova Evropa

и наш катихета Јован Протић). Дилетантске претставе »Гусала« у старој примитивној згради на Царини (које више нема) биле су нам прве и највећма упечатљиве, и ми смо их редовно похађали. Видели смо вредно суделовање у нацијоналном раду од стране и неких наших професора, као Ћуковића, Жакуле, Дакића, и т. д.. М све то скупа утицало је повољно на ону невероватно развијену будност и организованост код нас ученика.

Свакодневан додир постојао је, разуме се, с омладинцима ван школе. Читаоница »Гусала« имала је, већ прве године кад је основана, на тридесет наших новина и часописа, а књижница неколико хиљада књига. »Гусле« је водио нико мањи но Алекса Шантић, и незаборавно су остале у памети оне свечане поворке тога друштва, а пред њима он и барјактар Машо Јелић, оба наочита, у народном оделу. Просто се у свему осећало како из тога града избија напон једног дугог и све јачега покрета.“)

Велики, први штрајк мостарског радништва (1906), који се одмах претворио у општу политичку манифестацију, донекле је заталасао и гимназисте. После Анексије порастао је борбени дух међу омладином као и другде, а од балканских ратова настаје још већи преокрет. О Анексијској Кризи неки су гимназисти и вишешколци, родом из Босне и Херцеговине, већ допрли били и до четничких школа (тако и бивши мостарски гимназисти Жерајић и Гаћиновић). Из Мостара су омладинци Ристо Милићевић и Ристо Тохољ погинули у Светском Рату, једнако чувени као певачи и јунаци. Из тог је круга полетело и неколико организатора и нарочито добровољаца Муслимана (које сам спомињао на другим местима), као што је Мостарска Гимназија дала и неколико данас врло угледних хрватских вођа. Хрватска омладина окупљала се око мостарског певачког друштва »Хрвоје«. Утицајем балканских ратова долази до српско-хрватских заједничких организација и у школама. У вези четири велика средњешколска процеса, који су се водили (1915) због рада нацијоналистичке омладине у Босни и Херцеговини последњих година пред

%) О томе сведочи, с мноштвом података, наведена споменица »Гусала« (Мостар 1938).

78