Nova Evropa

gia« — danas sasvim obnovljenoj i uredjivanoj od Antonija Baldinija —1iu »Frontespizio« (nov firentinski časopis, koji izdaju faci firentinski pisci, na čelu sa najoriginalnijim i najačim pjesnikom Bargelinijem, autorom knjiga o Kardučiju i o Sv. Franji Asiskom), objavio nekoliko svojih esej4, u kojima pokušava da ustvrdi da je današnja misija Italije: ujedinjenje Evrope pod vodjstvom i zaštitom Italije. Grupa književnika koja se okuplja oko revije »Frontespizio« danas je najinteresantnija talijanska književna skupina, sa tendencijama nacijonalnim, čak toskansko-talijanskim i katoličkim. Ovoj se grupi pridružio i Ardengo So fificı, tu skoro naimenovan za člana Talijanske Akademije, slikar i pisac, koji se u zadnje vrijeme bacio na oponašanje Foskola, te objavio nekoliko strašnih pamileta protiv Francuske i njezina duha.

Proučavanje i oživljavanje starije talijanske književnosti vrlo je intenzivno, u znaku Papinijeva povratka na Renesansu i na Humanizam. Sam Papini priprema i objavljuje nova izdanja Mikelandželovih pisama i pjesama; a zatim, cijeli materijal koji je za života bio napisan o Mikelandželu. Izmedju ostaloga, izašle su i pjesme Gjulijano de Mediči, pisma Kozimo Mediči, i jedna manje poznata Makijavelijeva komedija (»Clizia«), koja je prikazivana nedaleko od Firence, prilikom Izložbe Medič4, koju je pripremila nova Papinijeva ustanova. Pored ovoga, treba ovdje istaći svakako i najoriginalniju publikaciju o Leonardu da Vinčiju, koju je objavila Giuseppina Fum agalli, pod naslovom »Leonardo — omo SsenZa lettere« (1939); ona je dala u ovoj sjajnoj knjizi ujedno antologijski izbor iz svih djeli Leonarda, smatrajući da je proza Leonarda izraz njegova lirskog svijeta. Leonardo iz ove knjige govori sim, svojim riječima, svojim bilješkama, svojim stihovima, svojim pismima, i svojim pogledima na život i stvari. Obnovljen Leonardo iskrsava pred našim očima sa mnogo Više autentičnosti i snage nego što se mogao vidjeti na lanjskoj milanskoj izložbi.

Za nas su od velike važnosti dvije publikacije mladog književnog istoričara Čampinija (Raffaele Ciampin i) koji je izdao nepoznate spise iz ostavštine Nikole Тоmazea. Tomazeova ostavština nalazi se u firentinskoj

84