Nova Evropa

razvitka. Ipak je. použdano, da ličnosti vodjstva moraju biti iz naroda, izraž suštine i duše njegove i težnja njegovih. Vodjstvo narodno je, po svojoj suštini, savremen pokret naroda simbolički izražen u ličnostima viših ljudskih vrednosti; a svaki veći pokret ima svoje bogomdane nosioce, koji su zajedno s njime došli na svet, nosioce koje svi i svako priznaje, te koji su najizrazitiji predstavnići pokreta, i bez formalnoga izbornoga izglasavanja i plebiscita.

Vojvodjanske vodje i prvaci, od Arsena Čarnojevića ра sve do uvodjenja demokratskoga poretka u bivšu Ugarsku, bili su izraziti predstavnici naroda, priznati od svih i bez izglasavanja. Isti je slučaj i u drugima našim zemljama: Karadjordje i njegovi saradnici, Ban Jelačić, Štrosmajer, prvaci bosansko-hercegovačkoga versko-autonomnoga роkreta, i ostali. Stjepan Radić ı njegovi saradnici bili su, i pre izbora za Konstituantu, nosioci hrvatskog seljačkog pokreta i njegovi najizrazitiji predstavnici. Pa postoje i danas kod nas ličnosti, o kojima se uvek javno ne govori, ali za koje svako zna i priznaje da spadaju u narodno vodjstvo. Uostalom, ako se u mirno doba i ne slažemo svi u pogledu ličnosti koje narod vode i koje narod kao takove priznaje i prima, u teška vremena — kao što je ovo današnje — lični momenti odlaze u pozadinu, pa se narodno vodjstvo ima sastaviti od svih priznatih i primljenih prvak4 u čije se poštenje i pamet ne sumnja. Lokalni ı stranački interesi i mofivi ustupaju mesto opštim potrebama.

Srpske stranke, rasparčane i potiskivane raznim režimima diktatorske naravi, izgubile su mnogo. od svočF ranijeg značaja: kod naroda, pa su u sadašnjem času — kao stranke za politički život — gotovo neupotrebljive. Ali u jednome je njihov značaj ipak velik: one su izbacile u svom partajskom vodjstvu izvesne ličnosti, koje vuku koren iz naroda i imaju njegovo poverenje, a predstavljaju veliku moralno-političku, pa i duhovnu vrednost: te su ličnosti, po nužnosti i bitnosti stvari, odredjene da budu sudeonici Narodnoga Vodjstva. (Dok ovo pišemo, jedna od ovih ličnosti, možda najizrazitija u srpskim demokratskim redovima, napustila nas je na našu veliku žalost — zauvek.) Tek u teškim i odsudnim časovima se 1 vidi Jasno, da su u životu narod4 i ljudi unutarnje vrednosti čoveka najdragocenije, i da narod po njima

51