Nova Evropa

našeg partijskog vodjstva nenadoknadiva.« Ta тедјипаrodna iskustva omogućila su psihološki saradnju Ljenjina sa Trockim, iako su njihova gledanja bila često podvojena. Trocki savršen internacijonalist, morao se sukobiti sa nacijonalizmom Staljina, dok Staljinu nisu nenadoknadiva »medjunarodna iskustva«; naprotiv, ona Su mu smetala, i on je nosioce tih iskustava iskorijenio. U toj činjenici leži smisao poznatih moskovskih proces4.

I u pitanju režima imao je Trocki zapadnjačke poglede: diktatura je za njega značila vladavinu proletarijata, kao cjeline, radi postizavanja socijalističkog cilja; on Je zastupao radničku demokratiju, slobodnu igru snag4 u partiji, prema Staljinu, koji je u azijatskom tipu autokratije vidio garanciju za izgradnju socijalističke države. Sredstva kojima je to Staljin pokušavao, poznata su: prema njemu, samodršcu Rusije, i Tamerlan je baptistički pastor! Naravno da s tim u veZi, kao i svaki orijentalac, Staljin voli servilnost, koja je u Sovjetskoj Uniji dostigla vrhunac. Još 1920 zagovarao je Trocki u poznatoj diskusiji o značenju stručnih organizacija demokratizaciju: on je predlagao, da se stručne organizacije, koje su već onda imale oko šest milijona članova, ukopčaju u državni aparat; time je htio sprovesti radničku demokratiju i onemogućiti jačanje birokratije, koja se već pojavljivala sa svim svojim lošim stranama. Ljenjin nije bio saglasan sa Trockim, već je radije pravio ustupke seljacima i počeo spremati NEP, kojom je mislio prebroditi krizu koja se iz produkcije počela prebacivati i na politiku. U interesu stvari, Trocki je popustio. Tako su se stvarali osnovi za formiranje birokratije, koja je postala njegov najači protivnik, čim se — kao što je i prirodno — u njoj razulario posjednik vlasti i korisnik Revolucije.

Uprkos raširenim glasinama, Trocki nije bio nasilnik. Pobjednik u Revoluciji i u gradjanskom ratu, on nije bio čovjek kome su vlast i sila bili idoli. On je u biti svojoj radije uvjeravao ljude idejama nego strijeljanjem. Nakon smrti Ljenjina, Trocki bi još bio u stanju da s pomoću vojske izvrši državni udar i dodje na vlast; ali, izgleda da je podcijenio Staljina, odnosno precijenio svoje snage: odličnom piscu i blistavom govorniku izgledao je bezopasan ćutljivi i povučeni Gruzijanac, koji je upornošću svojstvenom orijen-

171