Nova Evropa

danas u Evropi a naročito na Jugoistoku drži, tada se diplomatski i politički interes poklapa sa geopolitičkim i strateškim interesom«. Mi smo zacelo daleko od toga da poričemo postojanje »duha Slovenstva«, pa smo stalno naglašavali i sentimentalne veze koje nas zbližuju sa našim »velikim slovenskim bratom«:; a činićemo to i u buduće, ma se to i ne svidjalo onima koji danas stoje na čelu Rusije. Ali smatramo, da u ovim teškim i odsudnim časovima, kad mač ima glavnu reč, treba računati samo sa stvarnošću, najrealnijom 1 najgrubljom: pa da s te strane treba pristupati — što bliže, ali ipak oprezno, — ı Sovjetskoj Rusiji.

Toliko o našim novim odnosima prema novoj Rusiji, koji neka bi se što brže i uspešnije razvili, na korist i »velikog« i »malog« brata. U stvari, mi se i nismo mislili naročito zadržati na ovome uvodu u temu o kojoj smo nameravali pisati, a to Je: o samoj Sovjetskoj Rusiji i njezinnoj ulozi u današnjem ratu. Medjutim, dogadjaji se razvijaju tako munjevitom brzinom, da se politički izgledi — dok pišemo menjaju, zajedno sa situacijom na ratištu, pa ih je teško i pratiti a kamo li iz njih vući zaključke bez opasnosti da se bude loš prorok. Ipak ćemo pokušati da skrenemo pažnju naših čitalaca na dva momenta, u vezi s ovim predmefom, koji nam se ukazuju sve jasniji, u idejnom kaosu što obavija ovaj rat, a koje smatramo od naročite važnosti za krajnje ciljeve golemoga sukoba u kojemu se u ovome času nalazi Evropa i s njom ceo svet. U nedoglednom nizu protivrečnih »dokumenata« i tendencijoznih optužaba ratujućih stranaka, koje izbacuju njihove službene i neslužbene propagande, u apsurdnim i neodmerenim tvrdnjama plaćenih pisaca ili zaslepljenih rodoljub4, teško se je snaći, i dugo će trajati dok se bude moglo izaći na put mirnog rezonovanja i odredjivanja pravog stanja stvari. Nije stoga na odmet, čini nam se, i doprinosi razbistravanju zamućenih pojmova, ako se — ma i nepovezano — Uoči po koja tačna misao, ma se i ne mogla domisliti do kraja.

Gledajući dakle unazad i unapred, s jednog neutralnog i višeg gledišta, u idejni vrtlog koji se širi uokrug i na Sve strane, nama izgleda kao da se ipak nazire nekakav napredak u izvesnom pravcu, i to s dva suprotna kraja. Prvi Je momenat, da neutralnost koju Rusija dosledno pro-

201