Nova Evropa

цјелокупног друштвеног организма и државног уређења на бази владавине технике и на основу примјењивања новог мјерила енергије на све области људских односа и дјелатности. Путем премјеравања цјелокупне енергије, амерички су технократи — први пут у историји људских односа — извршили необично спајање теорије и научног истраживања, у оквиру свих домена економских односа. И код нас су ове идеје чешће опширније приказане (нарочито у књижици издања »библиотеке Еос«: »Технократија — спас човјечанства« од Периша — Wayne W. Раттаћ, која је 1937 изашла у Београду, у пријеводу М. Кузмића).

Овдје долазимо до значајне сличности америчких идеја технократије са савременим начелима планског управљања, која су од прије кратког времена постала идејом водиљом унутрашње и спољне политике свих већих европских земаља. Све велике државе и Европеи Америке настоје, како видимо, — са посве супротног стајалишта — да постепено пређу од либерално-капиталистичких принципа управе K начелима планског господарства, са диригованом формом државне привреде, која интерес појединца ставља у службу интереса цјелине, или — како се то каже — нацијоналноекономских интереса земље.

Проблем организације планске привреде у нашој земљи налази се још у стадију проучавања. Под притиском реалних потреба, у току посљедњих година, и код нас се све више упражњава интервенција државне управе у привреди и народном господарству, али засад још спорадично, с времена на вријеме и тек у појединим питањима и артиклима, углавном на пољу спољне трговине и без опђег плана. »Привредно вијеће«, предвиђено Уставом као више представничко тијело за регулирање интереса државе с интересима привредника, није у току од десет година, услијед политичких прилика, још формирано. Надајмо се да ће сада, након образовања Дирекције за Спољну Трговину, то вијеће ипак бити коначно образовано. Осим тога, успостављањем Бановине Хрватске, отварају се перспективе за рјешавање питања планске привреде код нас и на регијоналном принципу, па је у том погледу значајно, да су основане нове формације за научно-статистичка истраживања, на челу којих стоји Еко-

213