Nova Evropa

što znači da su se rezerve u toku nekoliko poslednjih godina povećale za 15 milijardi dolara! Prema tumačenju američkih službenih krugova, to povećanje došlo je kao posledica bega kapitala iz Evrope.

Šta se dešava sa zlatom koje ulazi u Sjedinjene Države? — Sve količine zlata koje udju u Sjedinjene Države preuzima američko Ministarstvo Finansija i plaća ih čekovima. Federalne rezervne banke, kao bankarski agenti Ministarstva Finansija, izdaju te čekove. Ministarstvo finansija, zatim, pokriva te svoje isplate izdavanjem zlatnih bonova, ili kreditnih zlatnih bonova, federalnim rezervnim bankama, i na osnovu toga Ministarstvo dobija odgovarajući kredit u svojim depozitima kod tih banaka. Zlato na taj način postaje podlogom za zlatne bonove, koji leže kod federalnih rezervnih banaka i koji predstavljaju zakonsku rezervu za novčanice i depozite tih banaka. Federalne rezervne banke čuvaju zlato koje inostrane centralne banke i vlade šalju u Sjedinjene Države; to zlato ne pripada Sjedinjenim Državama i ne računa se kao deo američkih novčanih stokova, ali to zlato može se prodati američkom Ministarstvu Finansija na već spomenuti način. Strancima i stranim društvima nije dozvoljeno da drže zlato u Sjedinjenim Državama; svoje zlato oni moraju odmah da prodadu američkom Ministarstvu Finansija. Za to zlato oni dobijaju kredite koje mogu zadržati u formi bankovnih depozit4, ili ih mogu pretvoriti u američke vrednosne papire. Stranci uostalom i ne šalju zlato u Sjedinjene Države; obično oni kupe dolare na berzama, i na taj način prenesu svoje fondove u Sjedinjene Države.

Da liSjedinjene Američke Države imaju koristi od tih ogromnih količina Zlata” Oni koji tvrde, da uneseno zlato nije štetno za američku privredu, kažu da su samo dve milijarde dolara toga zlata došle kao posledica prodaje američke robe i drugih vrednosti inostranim državama; sve ostalo, kažu oni, došlo je u vidu kretanja kapitala: jedan deo američkih investicija u inoOstranim zemljama vratio se, a delimično je i inostrani kapital pobegao iz Evrope, i on će se odmah, čim se prilike u Evropi poboljšaju, tamo povratiti. Osim toga, kaže se u tim Нпалз5!уskim krugovima, zlato koje se sada nalazi u Sjedinjenim Državama služi kao novčana baza za 7.6 milijardi dolara u

418