Nova Evropa

радно вријеме као и одраслима. Поред одмора, сваки радник имаде право и на плаћен годишњи допуст, који варира — према облику и трајању запослења — од 15 до =5 дана; за вријеме допуста стоје му на располагању разни клубови, опоравилишта, санаторији, љетне колоније, туристичка одмаралишта, и т. д., гдје у највише случајева ужива бесплатан стан и храну, поготово кад та мјеста припадају оним творницама или установама код којих је он стално запослен, а такових има на хиљаде.

Ако овоме још додамо, да је сваком совјетском грађанину загарантовано, на рачун државе, и материјално осигурање у старости, за случај болести или губитка радне способности; да су му, осим тога, њему и његовој дјеци, омогућени посве бесплатно школовање и стручно образовање у свим школама или техничким заводима, онда је лако замислити радников духовни однос према тако брижљиву послодавцу, а то је према колективу и његовим управљачима, — према отаџбини! То је онај однос који је уродио међусобним такмичењем, добровољним »суботницима«, сугестивним »ударницима«, и елитним бригадама »стахановаца«, који данас могу служити као примјери и читавом запосленом свијету на западу. А колико имаде вриједних радника с уложном књижицом, то би могла да нам каже Совјетска Банка, тај најачи новчани завод на свијету, са својих 3.500 огранака.

Друга крупна новина Совјетске Уније јесте ЖЕНА, која је потпунома изједначена са мушкарцем, на свим пољима државног, културног, господарског, и друштвено-политичког живота. Поред свих мушкарчевих права, она ужива и посебне благодети државне заштите материнства и његе дјеце, као што су: нарочит одмор преко радног времена (ради дојења дјеце), плаћен тромјесечни допуст (за доба трудноће и порођаја), његу у родилиштима и љечилиштима, и остале погодности на подручју социјалне скрби и хигијене. Будући да Совјети необично много труда улажу око подизања наталитета и снижавања процента смртности код дјеце, то они управо засипају разним премијама и преимућствима бракове са бројнијим породом, мада су ови у Русији и без тога у преваги: дијеле им се награде, опраштају се порези или извјесне таксе, отписују зајмови, снижавају станарине, дају се бесплатне улазнице на забавна мјеста, излете, и слично. Какви

50