Nova iskra

— 30

ИванјЗазов: Кратке приче, с бугарског превео С. А. ПоиовиК. У мостарско.ј „Малој Библиотеци" бр. ХХ-ти изашле су ове приче Нестора бугарске кљижевности, г. Ивана Вазова. Има их пет: У врту муза, Блудни син, АЈг ЕхеГепсе!, Сусрет и Инвалид. Најјача је од њих Сусрет , где се црта једна бугарска снагаа, лепа и приглупа снаша као што су и наше сеоско снаше. Муж јој је одмах некако по венчању отишао у војску. Она се пак искраде од свекра и свекрве и иде у СоФИЈу, да се види с мужем, који им се нпје јавпо нека три меееца и сусроће се са -- његовпм мртвачким спроводом. Обрада је врло уметничка, без реФлексија и наравоученија, које су у осталим причама врло честе. Превод је без мало добар и чита се као да је српски оригиналан. Радујемо се што је „Мала Библиотека" увидела потребу уза-јамног упознавања југословенскпх народа, али нас толико исто жалости што њу не увиђају и београдски издавачи (т. ј. акоЈ1жх5има). м. у.

* Рагаа Митровић и Живо.јпн Радосављевић, учитељи, нриредили су за, матере читанку под именом „Материнско Царство". Ову је књигу прегледао Просветни Савет и иредложио: да се може поклањати ученицама Вигае Женске Школе, Учитељских Школа и да се може набавити за књижнице свих народних гакола. Како ће т|)огакови око ове књиге бити велики, то писци и издавач позивају све дечје пријатеље (а иајвпгае матере), да се на ову књигу претплате. Претплата се прима до 1. Фебруара о. г., а књига ће бити готова до 10. тога месеца. Ењига ће изнети до 10 гатампаних табака на лепој хартији. Скупљачи на сваких 5 књига добијају по .једну на дар. Цена је књизи за претплатнике 1 динар или 50 повчића. Књига излази у "издању књижаре Велимира, Валожића. * Антиалкохолско удружење срнских учитељских приправника Сомборских „Спас" објављује српском свету, да је изашао из штампе први свезак његове библиотеке нод насловом: „ Рат алкохолнзму". Садржај је: 1) Химна удружења „Спас", од М. Поповића учит. припр. 1У. г. 2) Предговор, од удружења „Спас." 3) Важност антиалкохолског покрета по народ, говор Ст. Бенина учит. ирипр. 1У. год. 4) Народносна школа и антиалкохолски нокрет, од Сл. М. Косића учитељ. приправ. 1У. год. 5) Штетни утицај алкохола на Цчку омладину, од В. Чубриловића учит. припр. 1У. год. 6) Монолог, од М. Поповића учит. припр. 1У. год. 7) Наш одговор или зашто се није основало друштко „Умереност", од Ст. Бенина, учит. припр. 1У. год. — Књига износи преко три штампана табака. Цена је само 10 новчића (20 потура). Може се добтгти код удружења у Сомбору.

* На дан Св. Саве освећен је у Вуковару Српски Дом, подигнут добровољним прилозима Срба из Вуковара. Дом је примио у своје просторије: српску народну школу, женску л,обротворну задругу, кредитну задругу, гимнастичко друштво „Соко" и невачко друштво „Јавор." Још један доказ, шта се може учинити удруженим снагама и љубављу према свом народу. * У Новом Саду штамнана је политичка брошира: „Шта је било и шта треба да буде? Реч после саборских избора." — Писац је Јаша Томић. Брошири је цена 4 потуре (2 новч.), а поруцбпне се упућују Кости Дерп (Нови Сад). * М. Ј. Јелић, секретар Министарства Финансија, штампао је свој рад: „Нолитика монетарног растројства у Србији." Садржииа је: 1. Треба ли одобрити Народној Банци повластице још за 25 година? 2. Појава ажије и њени узроци. 3. Котеријска монетарна политика. — Књизи је цена 1 динар. * Књижара Велимира Валожића штампала је 4 нове књижице за децу. Две су за мању децу („Принцеса Белка" и „У зверињаку") а две за одраслију („Ввездица", уредио Мпх. Сретеновић, и „Радост", уредио Милорад М. Петровић). * Изашао је трећи свезак „Покрета" у ком су „Чланци о телесном вежбању". Наннсао их је про®. Тих. Остојић, а по реду су: 1. Вежбајмо, јачајмо своје тело. 2. Телесно васпитање омладине. 3. Дечје игре. 4. Српско игралиште. 5. Видовданска слава, у Раваници. — Цена је књизи 80 потура. * Из „Нове Искре" засебно је одштампано: „Утопљено звоно, драмска бајка у пет чинова, написао Герхарт Хауптман, превео Р. Ј. Одавић." Издање је на веома финој хартији, у 8°, има, 178 страна, а цена је 2 динара. Може се добити у Београдским књижарама и у администрацији „Нове Искре". Књижарима уобичајени рабат. * Академија Наука и Уметности досудила је књижевничку помоћ из Задужбине Михаила и Марије Миливојевића, по 300 дин.: Људевиту Вуличевнћу, свештеник^ у Италији, Дазару Комарчићу, књижевнику и новинару, а 200 динара Мати Радосављевићу, пенсионару. * У Влатном Прагу штамнана су: „ Писма о рускојапанском рату". Писац је Вацлав Кло®ач, а превела нх је, са пишчевим донуштењем, г-ђа Даринка К. Суботића. Цена је 20 новчића или 40 пара динарских. * У издању књижарнице Геце Кона изашла је нова, композиција Ст. Биничког: Марш Краљеве Гарде. Цена је Г50 дин. * У Бечкој штамиарији Мехитариста штампа се „Аматер" лист за неговање ®отогра®ске вештине међу Јужним Словенима. Излази једаниут месечно на 8 страна (26 X 32. 4 см.), а издаје га н уређује Владислав 11. Цветановић (МИ1-№в1(1а, 8асћ«еи). Годишња је цена: 4 - 80 марака, 6 ®ранака или 540 круна. * Штампарија Савића и Комн. нокренула је ове год. нов лист „Спорт и Свет". Ллст излази сваког 1. и 15. у месецу, доноси илустрације из разних снортова, а цена му је годишњо: 16 динара или круна. Уредник ,је Добривоје Лазаревић. * У првом свом овогодишњем броју доноси италијанска „Жоуа Каззе^па" (Пгепге, Уја ШсазоГ 61—63) приповетку Госп. Симе Матавуља „Ј К§'1Ј", из збирке