Nova iskra

— 85 —

се зсиља раепукла? Кад би се еломепти поново сручили у свој првобитнл хаос, а љубавници сами — сами полетели од звезде ка звезди; до оног простора иснуњеног вечном светлошћу, коме су упућени уздаси свих љубавних болова. Али се ништа од свега пе деси. Небо остаде непокретно; звезде и даље посматрају својим хладним погледом; месец осветљава зид п пут једном задоцнелом гуштеру.

је, али заспатн пије могла. Остала је будна, с отворешгм очима и замршеним мислима. У десет часова у јутру отиутова Уго. При опроштају пружи Лаури руку збуњено и преплашено; опраштајући се са у.јаком, силно поцрвене. Андреја беше у послу; иије га готово ни погледао. Нико од њих не рече: „До виђења!" Лаура га отпрати до врата. Било јој бешњаше, а глава гораше. Своју грозницу еакри усиљеним осмехом, али не разумеде ни речи од свега онога што јој Уго рече.

И. Анг ЕЛОВ

Бог ДАО, Бог УЗЕО !

Обоје се иолако кренуше патраг кроз врт. Задржаваху се код сваког жбунића, код сваког дрвета, код сваког камена, код сваког угла стазина. Бројаху минуте ко]и им ,још остајаху, али нољунце не бројаху. Како су се опростили, то је остало тајна; бар Лаура пикада о том не знађаше. Као поћна луталица ступила је у своју собу. Легла

Дан .је провела сама, затворена у својој собн. Увече дође на вечеру са ужасном главобољом. Цело вече оетала је нема а ни Андреја не прозбори пи речи. Само је помоћник из лабораторијума покушавао да покретима обрати пажњу на један врло чудновати, и ако не баш једикитвеин случај у историји човечанства: Коса анотекарева оседе у то.ј иоћи!

(НАСТЛЗИЋЕ СЕ

М I 3 е г е г е

То беше у сну, суморном, дубоком> Очајан пораз живога и нада, Г1ред мојим мртвим, заклопљеним оком Свет што се губи и јесен што влада Сетна и светла преко свега што је /Кивело негда. Сунце зраке баца Дугачке, жуте врх сахране моје, На прости ковчег и главу мртваца.

Тутњи и бруји промукло и тмуло Музика смрти. И тонови пиште Погреб идеја и нсстање труло Болова, сенки шго даве и тиште. Прошло је, прошло све. И сунце жали Растанак мој са болом, и без воље, Снагу и нежност што су тужно пали Непрежаљени, без замене боље.