O proizvodnji ranog povrća u toplim lejama
50
је себе радп произвео, п за баштована од заната,. који га је за продају гајпо, јер he у то доба за једну ружу толико добптп, колико доцнпје за пет. Пошто се карФпол потроши, може се та леја прекопкати хх употребитп за извођење расада од разног ранпјег поврћа за отворено по.ве, као н. пр. раног купуса, ке.ва, к.елерабе, патлпџана, nanpnxte v цвећа и т. д. б) Кељ пли Врзина. (Brassica oleracea sabaunde ; Herzkohl. Kshl, Wirsing; Chou de Milan). Кељ je вр.хо здраво, и данас код многих породица врло оми.вено поврће, па с тога н њега многп гаје у топлпм лејама, илн самог за себе, плп у смесп с другпм којпм поврћем. Кад је ке.в лхлад II свеж, онда је ц најбо.вп, много бо.вп од оног утрап.веног, којп се преко зиме троши; онај у топ.хој леји произведен ке.в, не само да је од свпх најбо.вп, него је уједно п најнежнпјп, најмекшп п најукуснпји. Ко жели имати овог доброг поврћа врло рано с пролећа, тај га мора п сејатн, п nintfipaTii, п садити, п неговатп као што је п за карФпол речено, само се не мора онолпко залпвати нп засехвпватп. Сва остала правила за гајење ке.ва остају пста, која су п за гајехве карФпола проппсана.
Бечкл ранп.