O proizvodnji ranog povrća u toplim lejama

53

слободно бацити. Зато треба прп извођењу расада од келерабе поглавито припазити на то, да бнљке добпју што впше свежег ваздуха, да се боље, темељптије развпју, да не буду слабе и штркљасте. Да келерабе буду сочнпје п укусипјо, треба пх, нарочпто ако је леја мало тбплпја, впше заливати, али се онда побрпнутп и за то, да се, у колико је впше могућно, отварају прозорп. У леју, у којој је расађен карфпол, можемо у доњу половпну расадитп донекле п келерабу, а као узрод између келерабе, могу доћп ротквпце, пли мрквпце; салата нпје подесна, јер се п она онда рашпри, кад и келераба впше ваздуха треба. Струк од струка треба да дође на 20 —25 сантиметара одстојања. * Од „eapriea t( пропзводпмо у топлпм лејама: пасуљ п гра.уЈлк. а) Цаеуљ, (Phaseolus vulgaris nanus ; Garten-Busch-Bohne; Haricot nain). Зелен пасуљ, илп бораиија, у свако је доба мило и тражено поврће. Ga пронзводњом пасуља у обичним топлим лејама, не смемо тако раио отпочети као с карФполом, кељом п келерабом, јер пасуљ хоће много вшпе свежег ваздуха п сунца; с тога можемо пасуљ у топлим лејама сејатп тек прп крају месеца јануара, или, још боље п сигурније, у лрвој половини месеца Фебруара. За топле леје, од свих познатих ранпх сората, уиајбољесу; црни иешак (Negerbohne) са зелемим,