O proizvodnji ranog povrća u toplim lejama
56
свршено, он бн пропао. Зато је п боље, да се са сејањем пасуља доцније отпочне. ТТТто се тпче саме неге, пмамо прпметити ово: Поред чешћег отварања прозора, не сме у лејп бптп одвпше влаге; биљке се морају умерено влажне одржавати; преко ноћи морају се леје добро покрпватп; мора се увек чпсто држатп и свакп пожутео лист уклањатн, да не би на земљу отпао, трунуо и плесан проузроковао, што пасуљу много шкодп. Ако би се на ком струку појавила лоза, треба ју одмах одсећп. У Фебруару месецу посејан пасуљ стиже за 10 недеља, доцнпје посејан стпже за 8, а према прпликама и за 6 недеља; то све завпсп од времена, јер што год је време топлпје, подеснпје, да се прозорп могу више отварати, у толпко he п пасуљ за брање пре доспети. Мехунке треба сећп маказама, а некпдати пх рукама, јер се па тај начпн могу бпљке врло лако пореметптп, п онда се одмах суше п пропадају. Као што је напред поменуто, пасуљ је врло нежне прпроде и осетљпв је, па с тога прп отварању прозора треба увек пазпти, да се отварају с противне стране ветру. Још п на то треба пазптп, да леје буду увек обложене коњскпм ђубретом, јер пасуљ воле топлоту. б) Греш-iaK(Pisum sativum ; Erbse; Pois). Грашак ce не пзводп у топлпм лејама у тој мерп као пасуљ; али пма људп, којп могу пматп впше топлпх леја, па хоће да гаје у њпма п грашак, да