O proizvodnji ranog povrća u toplim lejama
73
залазак сунца. Орошавање целе биљке, истина, добро јој годи, ади то се у леји може чинити само онда, кад је сасвим топло време, па и онда при залазу сунца, а кад би се орошавало за сунца, онда би моралп леју засенити. Диња Је најосетљивија биљка, коју у топлим лејама негујемо, па с тога морамо и на сваки рад око ње, обраћати већу пажњу. И код диња, као и код краставаца, треба, чим се три листа развију, идсећи врх вреже, а пресек посутп ситним угљеном. Кад дињице као јабучице порасте, треба под сваку подметнути цреп, да не леже на голој, влажној земљи, јер лако труну. Чим се на Једној врежи заметну и одрже 3 до 4 лепо развпјених и здравих дињица, треба ту врежу на 20 сантиметара испред последње дињице одсећи (и посути пресек угљем), да више не расте у дужину, па he на таЈ начпн добити дињице више хране, бпће крупније и пре he сазрети. .Ако хоћемо да имамо лепих диња, онда на ЈедноЈ врежи не треба оставити више од 2,3, највише 4 гшмада; што буде више треба одсећи, али не npe, док се бар 5 6 дињица незаметну, и онда ћемо видети који су заметци најздравиЈи и који he остати, Јер се често догађа, да се заметци, док су још сасвим мали, осуше и отпадну. Тек, кад заметци порасте као петроваче јабуке, онда треба .и врежу на којој смо заметке оставили, одсећи, као што Је мало пре речено.
Дрни Кармелита.