Opštinske novine

Милорад П. Зечевић

Питање исхране и болести авитаминозе

ш Наше тело састоји се из многобројних малих ћелија, чија је величина микроскопска. Оне су материјал из којих се изграђује наш организам. Утицај хране на развиће тих ћелија, а са тим и целог организма тачно је одређен и разграничен, нарочито у младом узрасту, и што је биће млађе у толико је већи утицај те хране на њега. У самом првом моменту, када у оплођеној женској ћелији почне развиће младога бића, оно већ добија храну из кога било извора. И док је још у самој једној ћелији оно добија храну, а та храна коју добија како ембрио тако и младо биће после рођења од великог је значаја и утицаја и за почетак живота и за даљу будућност изградње организма: т. ј. почетак живота и решење будућности у зависности је од материјала који служи за изградњу организма, а тај материјал добија се искључиво из хране. С друге стране у нашем организму, као и у свакој сложеној машини, свакога дана троше се, губе и изумиру многи милиони ћелија под разним узроцима и врши се процес обнављања тих ћелија. Материјал који служи за обнову ћелија нашега тела опет је храна. Према томе ако не узимамо храну одређеног састава за образовање и обнову ћелија, или узимамо храну у недовољном саставу хранећих материја, које служе за образовање и обнову ћелија, онда ће се губитак ћелија увећавати и наступити болест па и смрт организма. Зато је питање правилне исхране основ нашега живота. Има велики број болести, које се јављају услед рђаве или неправилне исхране. Има опет болести које могу погоршати здравље човека ако се не подеси оброк хране онога састава који спречава такве болести. Јер, човек употребљава разнолику храну, која је неједнаког састава свакога дана, па ако та храна није рационална и добра јер јој недостају одређени елементи, може да изазове цео низ растројстава у организму па и смрт његову. О тим болестима које долазе услед рђаве и недовољне хране т. ј. од употребе оне хране којој недостају поједини витамини, хоћемо да говоримо, да би допунили наше чланке „Питање исхране" који су отштампани у

претходним бројевима „Београдских Општинских Новина" за ову годину. Овај чланак нема никаквих других претензија већ само то да упозна читаоце о узроцима тих болести, које долазе од рђаве и неправилне исхране онако како их је објаснио и дао им карактерне особине сам творац витамина Казимир Функ. Ово упознавање карактерних особина болести авитаминозе може бити од користи за читаоце, да би могли свој свакодневни оброк подесити и заменити оброком у оном облику и саставу како то нова наука о витаминима указује. Јер заменити досадањи традиционални начин исхране у избору хране са тачним научним опитима, како се то врши у већини културних земаља, које су примиле примену нове науке о витаминима, значи ићи путем цивилизације и научних испитивања и открића. Старе традиције са развићем цивилизације полако се губе на свима пољима друштвенога живота под новим и тачним проналасцима, па и у питању исхране и избору хране мора се ићи путем развића цивилизације и научних испитивања, нарочито у борби противу људског изумирања, које долази највећим делом услед рђаве исхране. * Творац учења о витаминима Казимир Функ написао је специјалну књигу на француском језику „НЈ81о1ге е! сопзе^иепсе8 рга1л^иез с1е 1а сЈесоиуег(:е с!ез УНагшпеб") „Историја и практично значење открића витамина" која је једновремено објављена на пољском и руском језику, са посебним предговором самога писца за сва три језика. Књига је написана у лакој форми и посвећена највише практичној примени учења о витаминима, јер је подешена за широки круг читалаца и за биолога, и за лекара, и за педагога и на крају за родитеље, пошто се питање о витаминима јавља као најглавније питање опште хигијене и стварања здраве и јаке расе. За обраду овога чланка служили смо се у главном наведеном књигом Функа. Нова открића учења о витаминима донела су бескрајне перспективе и озбиљне практичне примене, и због тога се особито витамини популаришу у Америци, Енглеској

5