Opštinske novine
ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ У таквом случају не помаже ни најопрезнија пастеризација ако се млеко у регенерадионом делу пастеризатора, у хладионици, поновно инфицира бактеријама коли, које се задржавају у тешко приступачним местима за чишћење, и ако се ради са апаратима које је немогуће контролисати да ли се беспрекорно чисте! Баш у овом погледу пастеризатори Д-р Стасана са цевима најтежи су за чишћење. Немогуће је оценити вредност апарата у опитној млекари са гледишта лакоће чишћења, него то треба учинити у свакодневној млекарској пракси. У погледу чишћења апарати за трајну пастеризацију по систему плоча — имају апсолутно сва преимућства над цевастим апаратима Д-р Стасана. ГЈлочасти пастеризатор састоји се из плоча одвојених једна од друге глатким танким плочицама. На плочама су дугачки облика цик-цак жљебови, те кад је пастеризатор у склопљеном ставу између плоча и глатких танких плочица, жљебови се претварају у канале кроз које млеко протиче без улаза ваздуха. По завршеној пастеризацији плоче се могу лако извадити, тако, да надзорни органи и руковаоци у свако доба могу контролисати како је вршено чишћење, док је код цевастих апарата система Д-р Стасана то апсолутно искључено. Плочасти апарати са истим успехом се употребљавају за све врсте пастеризације, како за трајну, тако и за високу и тренутну. Капацитет ових пастеризатора може се неограничено повећати додавањем даљих плоча, што код других система није могуће." Толико о свима системима пастеризације говори највећи ауторитет у овим питањима Д-р Дворжак. А када он тако оштро напада систем Д-р Стасанса, за кога вели да практичне вредности не може имати, онда се ми не смемо ослонити на мишљење г. Џона Хана, које и бона фиде може да буде пристрасно или нетачно. Г. Слободан Ж. Видаковић тачно је подвукао у своме последњем уводном чланку („Питање апровизације Београда" — „Београдске Општ. Новине" од 1. X. 1931 год.) да се у избору техничког система пастеризације морају претходно извршити детаљне стручне студије да би се извршио избор само оног научног ситема у пастеризацији који неће претити опасношћу да на крају испадне само један скуп и непотребан експерименат". Ми се са г. Видаковићем у овоме потпуно слажемо. И баш ради тога узели смо на себе дужност да у овоме напису дамо најкомпетентнија мишљења о овим питањима највећих стручњака света. После г. Д-р Дворжака, сада наводимо мишљење исто тако великог ауторитета г. Д-р Рихарда Селигмена, експерта за млекарство Велике Британије.
:==!- — Стр. 1345 Господин Д-р Рихард Селигмен, објавио је ових дана једну своју студиу у „Милк-Индастри" у коме он одговара на један чланак баш госп. Џона Хана, објављен у истом часопису. Званични експерт Велике Британије г. Д-р Селигмен завршава своју студију овим речима: „Као ученик великог француског научника Луј Пастера, подижем најенергичније протест против покушаја, који се чине да би се Јавност завела у веровању, да стасанизација заузима све више места потискујући „застарелу" пастеризацију. Ако ће се дозволити свакоме који један стари начин пастеризације измени у добром или рђавом смислу, да томе да своје име и прогласи, да је измислио нов процес, не само да ће се тиме учинити неправда имену великог научника Д-р Луја Пастера, него се тиме заваравају и они који немају прилике да упознају право стање ствари. Није тешко доказати да тако звани нови систем Д-р Стасанса почива на принципу пастеровог апарата, кога је велики научник Луј Пастер пронашао већ одавно. Исту методу Д-р Пастер применио је код других течности, мењајући једино висину температуре према природи течности. Патентом је заштићена температура од 60—100° С. Сам процес загревања у цевастом апарату Д-р Стасана заснива се на истом пастеровом принципу загревања а по свршеној стасанизацији исто тако се завршава енергичним хлађењем као и код других пастеризатора. Принцип загревања млека у цевастим апаратим познат је још од пре него што се почео примењивати код новог система Д-р Стасанса. Он се употребава од пре читаве деценије. На млекарској изложби 1921 године у Сан. Паолу већ је био изложен такав апарат фабрикат Јенсен Кримери Машинери Компени у коме су цеви за млеко биле намештене исто тако у унутрашњости водених цеви, да би се температура брже мењала. Осим тога већ дуги низ година фирма X. Ј. Уест Ко Лимитед производи овакве апарате, који садрже потпуно исти принцип цевастих апарата по нацрту госп. С. О. Невиле. Метода да се млеко пропушта кроз две загрејане цеви много је старија од тих нових апарата Д-р Стасана, за које пледира г. Д-р Џ. Хан. Као пример такође наводимо још апарат Мандеј и спирални волта пастеризатор Тодт као и многи други. Овим се пак доказује да је Д-р Стасано присвојио већ добро познату методу за мењање температуре помоћу цеви и дао тој методи своје име. Једно време Д-р Стасано је тврдио да постоји привлачна моћ, која делује у простору до једног милиметра између две цеви и која привлачи бактерије на угрејаним зидовима. Ову тврдњу он више не присваја, јер никако није могао дати практичног доказа о овој теорији. Осим тога тврђење да за-