Opštinske novine

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Стр. 1347

БРОЈСТАНОВНИКА

Број градова који пастеризацију примењују 'непримењују

ПРОЦЕНАТ градова који нотрошње примењују пастеризац. пастеризацију млека

Преко 1 ,000.000

12

100,00%

95,00%

од 1,000.777 до 500.000

42

100,00°/ о

72,00%

72.000 „ 100.000

15

100,00°/ о

68,00%

50.000 „ 75.000

29

5

85,00°/ о

65,00%

25.000 „ 50.000

55

7

89,00%

58,00%

10.000 „ 25.000

77

42

61,00%

51,00%

мање од 10.000

36

52

41,00%

53,00%

нат непастеризованог млека у великим градовима се односи извесним делом на здравствено млеко или дринк-милк. Сада да пређемо на Београд. У погледу снабдевања млеком наше престонице пастеризирано млеко према сировом стоји данас у односу 1 : 12. Највећи део непастеризираног млека за Београд долази из околине саме престонице. У појединим општинама, као што су Остружница, Железник, Жарково и друге постоје већ многа врло добро уређена млекарска господарства, са чистим индустријским кравама, које са својом добром урањеношћу чине одличан утисак. Једино што би се у овим господарствима дало замерити, то је осуство модерног начина организације. Потребна је поред већ изграђених добрих штала израдити још и одговарајућа засебна оделења за мелкарнике у којима би се млеко расхлађивало специалним Хладњаком. Сеоске бунаре, такође би требало довести у стање у коме би се онемогућило инфицирање воде шталским ђубретом. Млеко које се доноси из поменутих општина, долази у продају увек сирово. Мањи део млека из пречанских крајева долази пастеризирано на високој температури и то на најпримитивнији начин, спуштањем канте за млеко у казан вруће воде, док модеран начин пастеризације^ примењује се свега у једној млекари г. Обрадовића у Војци из које се доставља дневно 3—4.000 литара млека. У већини градова на Западу за збирно млеко неодређеног порекла примењује се обавезна пастерализација; а само загарантовано млеко или тако звано „дринк-милк" троши се у сировом стању за децу и болеснике. Проценат загарантованог млека према пастеризираном у већини великих градова је у трајном порасту, достижући у Њујорку 20%. Као што смо видели примена стасанизације млека у целоме свету толико је мала, да не долази у обзир- До данас стасанизација се примењује свега у око тридесетак млекарских предузећа, док се плочасти пастеризатори израђују у свима фабрикама за млекар-

ство и само пастеризатори државног енглеског система А. П. В. инсталирани у 14 разних држава, или детаљније речено, у 176 градских млекара је инсталирано 317 плочаС1их енглеских пастеризатора, који укупно имају капацитет 710,408 литара на сат, или око 10,000.000 литара дневне пастеризације. При извођењу организације снабдевања млеком наше престонице, треба искористити стечено искуство у том погледу оних градова и земаља, у којима је то питање данас решено после дугих студија, а често и после врло скупоцених експеримената на најхигијенскији начин. Са обзиром на две врсте потрошача млека у градовима, на одојчад и болеснике и на све остало становништво, треба организовати снабдевање млеком Београда на принципу физиологије њихове исхране- За одојчад, децу и болеснике потребно је обезбе' дити производњу здравственог, некуваног, апсолутно хигијенског млека у количини најмање 10,000 литара дневно и 60,000—80,000 литара осталог млека за одрасло становништво, које би се пуштало у продају само као обавезно пестеризирано. Како прво тако и друго млеко апсолутно мора бити у детаљној продаји у затвореним и до краја испуњеним флашама, чиме ће се заштитити витамини од штетног контакта са ваздухом, док ће с друге стране патентни покривачи онемогућити фалсификацију млека. У погледу прикупљања млека, намењеног пастеризацији, потребно је да се иста обавља са млеком у што могуће свежијем стању. Модерна наука о млекарству, као што изјављује госп. Д-р Дворжак, тежи у првом реду да се производња млека сцроводи под што хигијенскијим приликама, да мужа крава, стање штала и исхране стоке буду шго рационалније организоване. Потребно је свима средствима пропагирати што бољу производњу млека, помажући оне произвођаче којима је млекарство главно занимање и који сами теже да своје производе доведу у што боље и хигијенско стање. Таквих произвођача приликом прегледа штала у срезу Врачарском наишли смо више од пола- У најближој бу-