Opštinske novine

6

Друштвена хроника:

Величанствено прослиша п&тнаестогодшшшњице Прш& добровољачке джвмзи/е Њ. В. Крал» даромао /е доброшол*цима застаму, и кумомао јој!

У недељу, 4. октобра о. г., Њ- В. Краљ Југославије Александар I подарио је Савезу ратних добровољаца нову заставу и на исту привезао своју кумовску траку. Поводом тога у Београду су се, по врло лепом времену, извеле величанствене добровољачке манифестације, у којима је учествовало преко шест хиљада добровољаца из целе Краљевине, као и делегације добровољаца нама пријатељски наклоњених држава, и, на крају, уз огромно учешће Београђана. ПОЧЕТАК СВЕЧАНОСТИ На игралишту с. к- „Југославије" наши и савезнички добровољци окупили су се још око осам часова пре подне. Преко шест хиљада добровољаца постројило се према трибинама у једну бригаду. Овај строј наших добровољаца био је сјајан. У њиховим редовима била је заступљена народна ношња из свију крајева државе. Нарочито је падала у очи црногорска, бокељска, дичанска, јужносрбијанска, херцеговачка, хрватска и шумадијска ношња. Врло лепо је било видети како добровољци, бивши ратни другови, стоје један поред другог подељени у пукове, батаљоне, чете и водове, тако да је често до сељака у народној ношњи стајао варошанин у црном празничном оделу са полуцилиндром на глави. На ову велику добровољачку свечаност дошли су и усташи из Херцеговачког устанка. Своје пале очеве, на свечаности заменили су њихови синови, мајке, сестре и жене удове. Нешто после осам часова почеле су да стижу и стране делегације, као и бивши команданти Добровољачке дивизије. Пред трибинама биле су заставе француског „Поали д'Ориана", румунских добровољаца и чехословачких легионара, и осам застава месних одбора из: Новог Сада, Дубровника, Вировитице, Старог Бечеја, Бочара, Бачког Петровог Села, Банатског Аранђелова. На трибинама заузели су места: француски посланик г. Дар, пољски г. Гинтер, румунски г. Гуранеску и чехословачки г. Фли-

дер са својим војним аташеима; генералитет београдског и земунског гарнизона, уПрава Удружења резервних официра и ратника, на челу са претседником свога Удружења и Фидака г. Миланом Ђ. Радосављевићем. Општину београдску на овој свечаности нретстављао је потпретседник г. Никола Крстић. ИЗНОШЕЊЕ НОВЕ ЗАСТАВЕ ГТред трибине се одмах затим изнела нова добровољачка застава, коју је Савезу пог дарио Њ. В. Краљ. Заставу је свилом извезло Београдско женско друштво. На једној страни заставе извезен је натпис Краљеве посвете: „Савезу ратних добровољаца Краљевине Југославије — Александар Први", а на другој страни гесло добровољаца: „Све за Краља и Југославију — 4, октобра 1931 год." ДОЛАЗАК Њ. В. КРАЉА Тачно у 10 часова у Краљевску ложу улази Њ. В. Краљ, у пратњи Претседника владе г. Петра Живковића, министра трговине г. К. Куманудиа, министра војске и морнарице г. Стојановића и министра Двора г. Бошка Јевтића. Чим је Њ. В. Краљ ступио на трибину музика је интонирала државну химну, а кад је химна отсвирана добровољци и Београђани бурно и одушевљено поздравиди су Њ. В. Краља клицањем: — Живео Краљ! Живела Југославија! Њ. В. Краљ љубазно је отпоздравио све присутне. СВЕЧАНА ПРЕДАЈА ЗАСТАВЕ Почетак свечаности обављен је молитвом, коју је интонирала во.јна музика. Одмах је пала команда: — Капе скини! Верски обред обавили су свештеници: православни, католички и муслимански. Православни и католички свештеници пошкропили су светом водицом, бдагословили и пољубили заставу, а затим сва три свештеника заједно су упутили молитве Свевишњем за здравље и дуг живот Њ. В. Краља.