Opštinske novine

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Стр. 1403

чевине, које су најважнији елеменат за живот организма. Поред наведених недостатака пастеризације и стерилизације млека, због чега овако млеко у области правилне исхране не може да се реализује, има и других важних недостатака са чисто хигијенског гледишта. На име: пастерисањем млека убијају се клице трулежи и један део микроорганизама те тиме нису поуздане гаранције у хигијенском погледу; поред тога пастерисано млеко после 24 часа подлежи процесу труљења, те је потребно да се утроши истога дана, када је иастерисано и обавезно је да носи датум његове пастеризације. По Флигелу, пак, потпуна стерилизација млека постизава се само онда када се млеко загрева на 100" С 5 дана без прекида, или је поуздана гаранција онда када се млеко загрева на температури 120130" С, према томе ни оваква млека ко.ја нису загревана на високој температури не одговарају потпуно хигијенским принципима. А шта бива са таквим млеком које се загрева док се не постигне поуздана гаранција? Такво млеко већ нп температури преко 70°С подлежи великим .фоменама: множе се киселине, згрушава се беланчевина (већ од 55" С), албумин у беланчевини уништава се, казеин се згрушава и постаје неупотребљив као храна, млечне масне куглице се слепљују, шећер карамелише , дејство фермената престаје, глобулин који садржи имуна тела постаје нерастворљив и његово анти дејство противу инфекциозних болести престаје, витамини се уништавају, лецитин се уништава, млеко у опште губи своју сварљивост, усвајање хранљивих материја престаје јер њих и нема у њему, најзад млеко добија нежељени укус и мирис и постаје од њега једна маса, чија средина нема хранљиве вредности, напротив је штетно као храна нзрочито за децу, код које се јављају разне болести као скорбут, која се код деце зове Барлова болест и рахитис јер се у њему уништавају витамини и смањује проценат соли за образовање костију и ткања. У Данској, где је индустрија млека прешла норму здраве народне политике у вађењу масла и стварању материјалних средстава на рачун народне исхране, деца се хране оплављеним млеком, довело је до тога да је тамо најраширенија болест деце ксерофталмија, Један од најјачих разлога, због кога смо противу предложеног начина пастеризације млека од стране данског стручњака путем стасанизирања млека, чије су добре стране објављене и об.јашњене у бр. 15. Општинских Иовина на стр. 993. јесте тај, што овај метод не даје гаранције да ће Београд увођењем методе стасанизирања млека добити здраво и добро млеко, јер и он сам у иоменутом извештају тврди да један део бактерија остаје

у млеку и код овога начина, и према томе ми такво млеко не можемо сматрати апсолутно сигурним. Даље, дански стручњак наводи: „ономад су лекари једне дечје болнице у Копенхагену излечили једно дете, које је јако било оболело од скорбута, хранећи га стасинизираним млеком као једином храном која садржи витамин С", и то довољно показује са колико озбиљне пажње наши позвани фактори треба да обрате пажњу на ово питање, јер оваква изјава и овакав аргуменат у решавању овога питања не преставља нишга друго но једну провидну тежњу. Ми сматрамо да један стручњак, који је дошао да нам каже праву истину у питању отклањања једне велике социјалне беде једног великог града, несме у пропагирању једног метода снабдевања здравим и добрим млеком да употреби један тако слаб, усамљен и непроверен аргуменат, који може да послужи само за рекламу, а не и за доказивање једне научне и стручне хипотезе, јер тај усамљени случај нема никакве вредности за једно овако велико и озбиљно питање и надамо се да су позвани фактори повели о овоме рачуна. Док су се људи задовољавали природном храном и природним продуктима, док се није знало за усавршене машине за добијање финог брашна, док се није знало за многобројне облике конзервисане и пастеризоване хране, док се није знало за вештачко спремање хранљивих материја, — није се знало ни за многе последице модерне исхране, а нове машнне и ново спремање хране довелн су до опасног пута. Модерна исхрана довела је до опасне борбе и многа питања у исхрани морају боље да се проуче, па и питање пастеризације и стерилизације млека, које је у другим земљама на заранцима своје употребе, док се код нас јавља као ново чудо модерне технике и журимо се да га уведемо сада када га савремени начин исхране избаИУЈе. Савремени начин исхране говори да је свеже млеко, у природном облику, најидеалнија храна, јер долази из природног лабораториума и садржи у себи све потребне елементе, који су потребни човеку у погледу правилне и нормалне исхране. Савремени начин исхране говори да је свеже млеко и хигијенско млеко, без мане и да може да буде употребљено за исхрану без икакве опасности чак и не кувано, када је оно припремљено према одговарајућој сисгеми јавне хигијене, јер оно садржи у себи имуне материје, које штите организам од неких инфекциозних болести. До овога сазнања дошла је савремена наука преко оних многобројних жртава које су пале као последица примене разних метода над продуктима хране, од којих су трпели промене и губили своје природне основне хранљиве материје, чије су