Opštinske novine

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Стр. 1437

дужну пошту палим херојима за слободу ове земље ми се у исто време сврставамо у велику фалангу поборника мира у свету и слоге међу народима. Уверени смо, да не постоје већи пријатељи мира од оних који су прошли кроз ужасе рата. Исто тако разумемо, да нам светле успомене палих хероја јасно налажу да следујемо њиховом примеру ако се једнога судбоноснога дана нађе неко, ко би нам покушао спорити право на природне границе наше Југославије које су тако скупо плаћене жртвама најбољих синова нашега народа. Примајући данас из руку претставника Удружења резервних официра и ратнпка

„Сматрао сам за потребно да се и један француски глас чује на данашњи дан крај овог споменика подигнутог у славхЏпалих у одбрани Београду. Допустите једном старом ратнику да оживп своје успомене и да се сети како је Француска, његова отаџбина, била присутна у Београду док су непријатељске гранате с оне стране Саве и Дунава падале на Београд и претварале га у гомилу рушевина. Француски синови борили су се овде, као и на Солунском фронту, раме уз раме са вама. (Узвици: Хвала им!) Францускп морнари, под командом капетана Пикоа и француски авијатичари браннли су ово зем-

Претседнић Краљебсће бладе г. Петар Живћо&ић, са министрима: г. г. Куманудијем, Б. Маћсимоћићем, генералом Драг. Стојанобићем, Н. Узунобићем и др.

овај светп олтар националне мисли и захвалности, ја у име Београда захваљујем на иницијативи и труду које је Удружење учинило стварајући ово дивно дело. Општина југословенске престонице чуваће са побожношћу ову Костурницу и споменик и сваке године као данас, свесна своје дужности биће тумач захвалног грађанства, приређујућн помен својим јуначким браниоцима. Нека им је слава и вечпта хвала! Слава им! ГОВОР ПРЕТСТАВНИКА ФРАНЦУСКИХ РАТНИКА После одржаног говора инж. г. Милана Нешића, претседника Београдске општине, и бурног и одушевљеног клицања Њ. В. Краљу и Нз. В. Краљици, претседник београдске секЦИје „Поали д'Оријана", г. Етјен Лоран, рекао је између осталог у своме говору и ово:

љиште као да је њихово. (Слава им!) Један млади официр, поручник Куртије, син Француза Куртијеа кога сви овде поштују, пао је на обали Дунава у српској униформи са речима: „Умирем за моје две отаџбине, Француску и Србију". (тронути гласови: Слава му!) Њ. В. КРАЉ И Њ. В. КРАЉИЦА УЛАЗЕ У КОСТУРНИЦУ Говором г. Етјена Лорана свечаност је завршена. Г. Милан Радосављевић је после одржаних говора приступио Њ. В. Краљу и Њ. В. Кралшци и претставио г. Верховског, архитектаскулптора, који је израдио споменик. Пре него што су отишли са гробља Њ. В. Краљ и Њ. В. Краљица ушли су у унутрашњост костурнице и веома тронути разгледали су урне са костима палих бранилаца Београда.