Opštinske novine

Стр. 328 који је по имену чувен, а чврстина његове тврђаве била је позната. И намисливши султан да та.ј град освоји, како се пристоји једном султану, спреми све што је било потребно за његово заузимање. Прибавио је гопове, страшне као планине и опсадне машине које су страхоту бљувале, а са дунавске стране наредио је да се спреме бродови, пуни опремљених и храбрих азапа 14 ) и искусних бродара. Беше настала година 860 1 "'). Бехар је красио дрвеће и искитио целу долину. Време је било летње. Добит Бот даје комс хоће И пехар му сам дође на уста. Какав ће успех бити, испитан је сваки цвет. Победоносни стегови почеше да се лепршају као праменови победе. Крете се победоносна војска, већа и многобројнија него морски таласи. Из вароши Скопља пешадија дизалицама и другим справама") покретала је топове. Победа, моћ и слава — божји су дарови. Сам пак султан крете се са једном војском која се таласала као море, која је према добрим и мирним најмирољубивија, али која пред. упереним сабљама, ма како страшним, никад не узмаче, нити своје лице окреће пред фијуком стрела. Њене очи, што су јој као штит, и не трепну. Као што птица лети па пучини морсвој тако је и ова војска полетела. Пошао је у намери да изазове непријатеља и да освоји Београд. И тако кад пред град паде, он османлијску војску распореди по османлијској тактици. Већ по избор јунаци пред градским капијама укрстише оружје. Стигоше и бродови. Град опасаше и са водене стране и са суха. Као пуна купа овај град стајаше у њиховој средини. Издаде се наређење да ступе у акцију топови, бацачи камења и машине за прављење продора на бедемима. И тако се ради освајања града водила борба од зоре беле до мркла мрака, па чесго и од вечери до јутра. Уз свирку убојне музике, са свију страна крв се лила и био се бој. У томе стиже и проклети краљ, улогори се с војском на супротној страни, поред Дунава. Намести се управо преко пута од града.

") Један род турске војске, најчешће врста маринске пешадије. Арап. азап, млад, нежеље«, бећар. 15 ) 1456. 16 ) Џер-и-искалл.

— 0 11ШТИНСКЕ НОВИНЕ На ратном сазетовању, 'коме је био- присутан и покојнц румелиски бег Даји Караџа бег, који је био један искусан и способан јунак, предложи: — „Нека мени, робу свом, султан заповеди и одобри, и нека ми да војску у помоћ да пређем и непријателза да растерам, јер је он уздање граду, до год му је на. видику". — Неке војск ; бвође и везири не нађоше да је тај предлог уместан говорећи: „Шта нам смета непријатељ који. се налази на супротној страни? Разбити га и опљачкати пред његовим очима, учиниће да султанов углед и снага буду већи". Лукави краљ беше у изворном делу Дуи.ава спремио два пута већи број бродова но што је била снага султановог бродовља. Повезавши их у поворку, спусти их низ воду и стиже. О томе дође извешта.ј. Бродови исламског падишаха пресретоше их. Четири до пет бродова, који су били напред достигоше и узеше их. Толико неверника сручише у Дунав да је од крви река Дунав потекла кравава. Набуја од тога, удвостручи се. Тад стигоше и они други бродови што су били у резерви и два пута више на броју од султановог бродовља. И по ономе што се каже: Две лисице и лаву доста. Надмоћном снагом и по божјем наређењу непријатељ растера султанове лађе које су биле дуж градског бедема. И тако он заузе ону страну што је окренута води. Војска му је била тако имала слободан пролаз у град. Стари су они наши дужници. За владе султана Мурата они су много пута с војском упадали у исламсеке земље. У борби су показивали велику храброст и ако су се приликом сваког таквог похода враћали потучени и понижени. Па ипак та стара мржња остала је неугашена и неверник је вребао сваку прилику. Кад се видело да је таква била игра судбине, победоносни султан је наредио да се изведе јуриш на град пре него што би непријатељ стигао да војску лађама превезе у град. И тако напунише топове и све спремише. Још исте ноћи на разним тачкама војне јединице приближише граду метеризе и уз бедеме прислонише лествице. Ноћ је протекла у борби. Цео је видик био захваћен ужасном маглом, посталом од паре што се пушила из неверничке крви и из њихових телеса. Јутарњи перилац поче да спира ову таму сапуном од сунчеве лопте. Т. ј. свануло је необично јутро. Султан, отац освајања, јашући на коњу јуриша на град. По прописима владаочеве музике за овакве прилике, затрешташе са одређених положаја добоши 17 ), тромбете 18 ), велики бубњеви 19 ), свирале 20 ). 17 ) Табел. 18 ) Наккара врста музичких инструмената као бубањ. 19 ) Кјос велики непокретни бубањ. 20 ) Нај.