Opštinske novine

Др. Мидорад СтанојевиБ, начелник министарстба у пенс., бећнић града Београда

Едуард Бенеш)

,,1.е8 Шгеб пе зегуеп! (Је гЈеп роиг 1а ро8(еп1е, 1е пош сЈ'ип ћошше а {аН сЈе §гап<Је8 сћозез јшрозе р1из сЗе геб(1ес4е ^ие (ои(еб 1ез ерИће^еб". (УоИаЈге: „1^е зЈес1е Је 1оиЈ8 XIV").

Едуард Бенеш је велики пријатељ нашег народа и Београда и са својим учитељем Масариком један од учесника у стварању Југославије. Данашша Европа га броји у своје најзначајније неимаре. Он је велики заточник идеје демократије и поборник народних слобода и народног благостања. У међународном 1 форуму важи као непомирљиви присталица мира међу народима и његова реч, у том правцу, често је била од пресудног значаја. За нас је он такође значајан још и због тога што је у своје време преко Чехословачког Савеза градова и општина био покретач стварања Савеза југословенских градова, као и заштитник идеје стварања Савеза свесловенских градова. Изнети и гтриказати тако велики рад и опсежно дело Едуарда Бенеша, потребна је једна обимна студија те да би се могао видети сав значај овог великог човека братског нам Чехословачког народа. Ми ћемо кроз часопис Београда као престонице само покушати да дамо једну општу слику и главну карактеристику овог пријатеЉа нашег народа у чије руке, ових дана, тестаментом великог Масарика прелази судбина Чехословачке државе и Чехословачког народа. Несумњиво је да ће Чехословачки на*) Др. Едуард Бенеш родио се 28 маја 1884 год. у Кожланима. Његов отац као и остали његови претци били су сељаци и то слободни сељаци, невезани за посед грофова. Али су ипак његови родитељи били сиромашни, а са децом богати. Сем Едуарда било је још деветоро браће и сестара. Мали сељачки посед није могао да исхрани и однегује породицу, али чврста воља, бескрајно" пожртвовање^родитеља и строги морални принципи Едуардовог оца Матеје Бенеша и тај тешки задатак су савладали. Едуард Бенеш је гимназију свршио у Прагу где је завршио и философски факултет. Затим одлази 1905 год. у Париз да изучава социологију и политичку економију. Ма да без новаца, Едуард Бенеш се издржава у Паризу сарађивањем на новинама како ческим тако и француским. 1906 године одлази у Лондон где је провео неколико месеци, па се онда враћа у Француску и у октобру 1907 год. буде промовисан у Дижону за доктора права на основу сјајне дизертације: „1,е ргоћ1ете аићчсћјеп е! 1а ^иебНоп 1еће^ие". После дужег задржавања у Берлину враћа се Бенеш у септембру 1908 год. у отаџбину и ставља јој се на расположење, којој и данас служи свим својим бићем.

Њ. Е. Г. др. Едуард Бенеш, претседник Чехословачке републике род дати пуно поверење овом вештом бродару и предати му крму државног брода у руке, јер ће то бити јемство да ће брор;, кро(з буру и узбуркану површину међународне политике, сигурно приспети у мирно пристаниште. I Кад посматрамо грандиозну фигуру Едуарда Бенеша, намеће нам се упоређење са једним исто тако великим и дубоким мисли-