Opštinske novine

6Е0ГРАДСКЕ НОВИНЕ

Стр. 259

Поштованом опуномоћенику, славном маршалу, закону светском, проницавом мишљу уређивачу јавних послова, употпуњивачу правим расуђивањем народних важних послова, који уређује здање царства и среће, 1 укрепитељу стубова среће и славе, миљенику надареном од вишњега владара, румелиском валији и београдском мухафизу, моме везиру Али паши — нека би му вишњи Бог учинио славу трајном! И гласовитима међу славнима и ајанима,'') дворским силахшорима 10 ): Алији бина емину града Београда, Емиру Мехмеду, бина емину града Смедерева и Мустафи бина емину Шапца — нека би им ©е слава увећала! Кад стигне високи царски ферман, нека буде знано да си ти, који си поменути везир, еад са своје стране послао на моја висока Врата акт следеће садржине да поменути бина емини градова: Београда, Смедерева и Шапца, који су одређени за њихово изграђивање не престају да траже од тебе новаца за издатке око градње поменутих градова. Обављање и довршење посла на изградњи за коју су постављени захтева да се на сваки начин новац благовремено издаје. И због тога што си писао и молио да се поменутим еминима изда новаца у потребном износу, пошто су извађени потребни подаци из архиве, тражен је извепгтај од одличног мужа узвишеног царства, инспектора градозидања, славног међу заповедницима и великашима, Мустафе — нека би му величина трајна била! Из аната се види да је укупни износ што је до сада издато за подизање тврђаве Београда достигао 1/3 од предрачунсве суме. А за грађење тврђава у Смедереву и Шапцу издате суме досада премашиле су пољовину онога што је предрачуном предвиђено. Но пошто потреба што бржег подизања и довршења царских градова потиче из моје високе одлуке, узев у обзир да је сад настало лето, то је и моје високославно мишљење да је ради брзог довршења поменутих градова потребно послати довољну суму новаца. Пошто ми је достављен извештај под печатом и пошто ми ј!; у реферату тако изложено, указала се потреба да се донеое моја висока одлука за пошиљку београдском бина емину 5.000 гроша, а смедеревском и шабачком по 2.500 гроша. У том смислу су издати налози за исплату поменутих сума. Да би предмет био резимиран, издата је ова моја високо-славна заповест и послата по (није попуњено име). Према томе, кад стигне, кад ти на изложени начин твоје маршалско господство буде упознато са ствари из дотичне моје свете заповести, овом приликом послатих укупно 10.000 гроша што је послато бина еминима поменутих градова, примићеш на броју и предаћеш поменутим бина еминима и признанице којим потврђују пријем узећеш им од руие и послати на моја Врата сргће. А препоручићеш им и прикричити озбиљно да се постарају те да један час пре

9 ) Арап. ајан облик множина од аин прваци једног места, области, државе, главари. Раније у Тург ској и нека врста административног протставника власти по кадилуцима слично војводи. 1и ) Араи.-пер. силах-шор, оружник, може бити исто што и силах-дар.

чврсто и тврдо доврше поменуте градове. О томе ћеш се ти озбиљно потрудити. И ви, који сте поменути емини, као што је речено на послати вам новац пошто издата признаница о пријему, примићете и потрошити на поменуто грађење. Стараћете се да за кратко време буде то тврдо и солидно грађење и подизање завршено. Тога ради је изашао мој високославни ферман. Заповедам кад стигне с мојом светом заповести у овом питању ћете поступити онако како је светли смисао свете наредбе, узвишене и славне, којој се ваља покоравати и према којој се треба управљати. Тако да знате. Осљоните се на свети белег. Напиоано 4 дана џемази ел ахара, године 1232. У месту сачуваном Константинову Граду. На полеђини два потписа у парафу: нечитко и тићазе бе-М,. XXIII 16-УШ-1817 (3- шевал 1232) Хуоеин (чиновник на Порти) београдском мухафизу: извештава да су по њетову предлогу напиоани и данас послани два берата за тимаре. (Ориг. у Народној библиотеци у Београду, бр. 98). Б. п. Добротворе, који не потребује ничије услуге, господару мој, У свему према приспелим предлозима онако како су написани и достављени од стране вашега маршалства, сачињени су два комада берата затимаре 11 ) и сад су упућени вашем вези[)Ском госпоству. Ако помоћу вишњега буду стигли, и кад се В. Е. буде обавестила, У то име В. Е. припада да наређујете и заповедате. 3 шевала, године (1)232. У мухуру место потписа: Његов слуга Хусеин. XXIV 20-Х-1817 (9 зилхиџа 1232) Хусеин (свакако чиновник В. Порте) београдском мухафизу: од његова татарина који је стигао, примио је послата акта и поднео их Порти. Одговоре на њих кад прими, послаће по његову татарину. Шаље му тражену тумбећију 40 ока и 10 комада црева за наргиле. (Оригинал у Народној библиотеци у Београду, бр. 90). Б. п. -Ч) Тур. тимар .турска војна домена, баштина слична феуду која је власнику, тимар сахибији доносила годишње до 20.000 аспри. У накнаду за тимар власник је био дужан да идг у рат. Наш народ је реч тимар заборавио и заменио је речју спахилук а тимарника са спахијом.